Zeci de persoane, admiratori, apropiaţi şi foşti colaboratori, printre care s-au numărat actriţa Oana Pellea şi regizorul Mircea Daneliuc, şi-au luat rămas bun de la actorul Gheorghe Dinică, joi, la Biserica Icoanei din Capitală, unde se află depus trupul neînsufleţit al acestuia.
Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, care a venit, de asemenea, joi, să îi aducă un ultim omagiu actorului, şi-a amintit că a fost la aniversarea lui Dinică, la începutul acestui an. "Am avut privilegiul de a-l întâlni (...) Am fost un mare admirator al său şi regret că a murit prea devreme. (...) La cei 75 de ani ai săi, un om de talentul, vitalitatea şi generozitatea sa putea trăi cel puţin cât Radu Beligan", a mai spus ministrul.
Actorul Gelu Niţu a spus că Gheorghe Dinică a fost un om respectat de toţi, care acum este pierdut pentru breaslă şi prieteni.
Tot în cursul zilei de joi, Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, împreună cu o delegaţie oficială a Republicii Populare Chineze, i-au adus un ultim omagiu marelui actor dispărut.
Delegaţia districtului Chongwen, Beijing, din Republica Populară Chineză, aflată în vizită oficială în România în această perioadă, a aflat despre dispariţia fulgerătoare a maestrului Gheorghe Dinică şi şi-a exprimat dorinţa de a fi alături de familia îndurerată. Delegaţia chineză, alături de primarul Neculai Onţanu, au depus o coroană de flori la Biserica Icoanei, unde se află depus corpul neînsufleţit al marelui actor român.
Primarul Neculai Onţanu l-a descris pe Gheorghe Dinică drept "unul dintre cei mai mari actori ai României".
De asemenea, Mitzura Arghezi a adus o coroană din partea lui Corneliu Vadim Tudor.
În faţa bisericii erau depuse zeci de coroane, trimise de prieteni, instituţii şi personalităţi publice, precum, preşedintele României, Traian Băsescu, Emil Boc, a cărui coroană era semnată "Prim Ministru al României", Federaţia Română de Fotbal şi Mircea Geoană.
Un ultim omagiu a mai fost adus marelui actor şi de actorii Catrinel Dumitrescu, Emil Hossu, Eugen Cristea, Iarina Demian.
Actorul Gheorghe Dinică - internat din data de 22 octombrie, în Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti - a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 75 de ani.
Trupul neînsufleţit al actorului se află depus la Biserica Icoanei din Capitală, urmând ca vineri să fie adus în foaierul Teatrului Naţional Bucureşti, între orele 09.00 - 13.00. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor, lângă mormântul Mariei Tănase.
Gheorghe Dinică este unul dintre cei mai mari actori români. A debutat ca actor în filmul "Străinul", în anul 1963 şi de atunci a jucat în peste 60 de filme ("După-amiaza unui torţionar", "Filantropica", seria aventurilor comisarului Moldovan etc.), seriale TV ("Inimă de ţigan", "Aniela"), dar şi în piese de teatru ("Tache, Ianke şi Cadâr", "În numele trandafirului" etc.). A lansat mai multe albume muzicale, precum "Cântece de petrecere" şi "Cântece de petrecere 2", în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu. Este societar de onoare al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din 2002.