Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a cerut joi medicilor să administreze rapid medicamente antivirale pacienţilor care prezintă riscuri pentru a evita dezvoltarea unor boli grave şi aglomerarea spitalelor, relatează AFP.
Aceste recomandări vizează trei grupuri de risc, a declarat un expert al OMS, Niki Shindo, într-o conferinţă de presă.
"În primul rând, persoanele cu riscuri trebuie tratate cu antivirale cât mai curând posibil dacă prezintă simptome de gripă, şi anume femeile însărcinate, copiii cu vârsta sub doi ani şi persoanele care au afecţiuni complementare", a explicat aceasta.
Celelalte două grupuri de risc care vor trebui vaccinate rapid includ persoanele ale căror simptome se agravează rapid, în special care prezintă dificultăţi respiratorii şi febră mare timp de peste trei zile, şi persoanele care suferă de pneumonie. Acestea trebuie să primească în acelaşi timp şi antibiotice, potrivit OMS.
Shindo a insistat de asemenea pe faptul că "marea majoritate" a cazurilor de gripă A H1N1 sunt uşoare, iar pacienţii îşi revin în câteva zile fără nici un tratament sau spitalizare.
OMS nu recomandă persoanelor sănătoase să ia medicamente antivirale în mod "preventuv" sau în cazul unor "răceli uşoare".
OMS a decis reviziuirea recomandărilor în urma studiilor care arată că administrarea medicamentelor ca Tamiflu permit evitarea apariţiei cazurilor severe care ar putea provoca decesul pacientului în câteva zile.
De altfel, doctorul Shindo a precizat că în trei state, Ucraina, Afghanistan şi Mongolia, au spitalele blocate din cauza gripei A H1N1.
În cazul Ucrainei, proporţia cazurilor grave este încă inferioară celei înregistrate în emisfera sudică. Unele persoane par să fi fost internate în urma unor simptome uşoare, a precizat Shindo.
Potrivit ultimelor date ale OMS, date publicităţii vineri, virusul A H1N1 a provocat moartea a 6.071 de persoane în lume în ultimele şapte luni.