Senatorii au adoptat, miercuri, o iniţiativă legislativă prin care între structurile de primire turistică sunt incluse casele tradiţionale, ai căror proprietari se ocupă direct de activitatea turistică, fără a avea personal angajat.
Senatorii au adoptat, cu amendamente, o iniţiativă legislativă pentru modificarea Ordonanţei 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România.
La propunerea Comisiei economice, sesizate pentru întocmirea raportului, senatorii au adăugat la textul de lege definirea casei tradiţionale.
Astfel, casa tradiţională este definită ca fiind structura de primire turistică cu funcţiune de cazare, care are capacitate de cazare de maximum 5 camere, este chiar locuinţa cetăţeanului din zona rurală respectivă şi respectă stilul arhitectural tradiţional regional.
Conform actului normativ modificat de senatori, proprietarul casei se ocupă direct de activitatea turistică, fără a avea personal angajat, şi oferă turiştilor posibilitatea de a lua parte la activităţile agricole, gospodăreşti, meşteşugăreşti şi, în general, la viaţa tradiţională de zi cu zi, specifică zonei.
În iniţiativa legislativă amendată se mai arată că această activitate are un caracter ocazional şi sezonier, în mod special pe timpul verii, al sărbătorilor de iarnă şi de Paşte şi al altor sărbători specifice.
Proiectul legislativ, iniţiat de un grup de cinci deputaţi PDL, Sanda Ardeleanu, Ioan Bălan, Dan Gospodaru, Dumitru Pardău şi Eugen Uricec, a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.