Curtea de Apel Bucureşti (CAB) va lua în discuţie, în 19 noiembrie, cererea de suspendare a referendumului - organizat în 22 noiembrie, în aceeaşi zi cu alegerile pentru Preşedinţie -, formulată de Asociaţia Pro Democraţia şi Agenţia de Monitorizare a Presei.
Asociaţia Pro Democraţia şi Agenţia de Monitorizare a Presei au depus, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere de suspendare a referendumului, care are loc pe 22 noiembrie, a anunţat, miercuri, Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, într-o conferinţă de presă.
"Curtea de Apel Bucureşti poate emite o ordonanţă prezidenţială de suspendare a referendumului, dar mâine vom vedea care e termenul în acest caz", a explicat Cristian Pârvulescu.
Totodată, Pârvulescu a spus că nu ştie dacă va exista o sentinţă până la referendum.
Alianţa pentru Statul de Drept a înaintat, în urmă cu o săptămână, Avocatului Poporului, documentul de poziţie privind posibilele riscuri de fraudă morală la alegerile prezidenţiale care se suprapun cu referendumul, solicitând oficial instituţiei să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu aspectele reclamate.
Documentul înaintat Avocatului Poporului de Alianţa pentru Statul de Drept, formată din Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România, a fost înregistrat de secretariatul instituţiei sub numărul 10566/3 noiembrie 2009.
Cele patru ONG-uri ceruseră, într-o conferinţă de presă, ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională referitor la convocarea referendumului odată cu alegerile prezindenţiale. Reprezentanţii ONG-urilor au susţinut că prin suprapunerea referendumului cu alegerile prezidenţiale s-ar putea încălca prevederile articolului 57 din Constituţie privind exercitarea drepturilor şi a libertăţilor.
Potrivit acestui articol, "cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi".
ONG-urile spuneau atunci că doar preşedintele poate convoca referendumul. În situaţia prezentă, Traian Băsescu are însă două atuuri, deoarece, în calitate de şef de stat, poate convoca referendumul, el fiind totodată şi candidat la alegerile prezidenţiale.