Executivul intenţionează să adopte, săptămâna viitoare, hotărârile de restructurare, desfiinţare sau reorganizare a agenţiilor guvernamentale, cu reducerile de personal aferente, a declarat, marţi, premierul interimar Emil Boc, la o discuţie pe această temă cu secretarii de stat din ministere.
"Vom începe să discutăm minister cu minister ce are de făcut fiecare cu privire la agenţii, desfiinţare, reducere de personal şi reorganizare acolo unde se impune", a spus Boc secretarilor de stat.
El a arătat că, în şedinţa de miercuri a Guvernului, fiecare ministru va prezenta o notă prvind restructurarea agenţiilor din subordine, astfel încât pentru şedinţa Executivului de săptămâna viitoare să fie pregătite hotărârile de aplicare a procedurii.
Boc a apreciat că reorganizarea agenţiilor este "o veste bună" pentru Ministerul Finanţelor la conceperea proiectului de buget pe 2010, având în vedere economiile estimate prin acest proces şi preluarea la bugetul de stat a veniturilor proprii ale agenţiilor.
Guvernul a anunţat, în luna septembrie, că va reduce un număr de 9.362 posturi din agenţiile guvernamentale, reprezentând 21% dintr-un total de 43.268 funcţii bugetate în aceste structuri, prin desfiinţarea sau comasarea instituţiilor.
Executviul preciza atunci că peste 7.800 de persoane vor fi concediate până la sfârşitul anului prin restructurarea celor 223 de agenţii guvernamentale, angajaţii disponibilizaţi urmând să primească plăţi compensatorii în cuantum de minimum un salariu, negociat conform Codului Muncii şi contractului colectiv de muncă.
Acestor funcţionari din agenţii li se vor adaugă alţi 5.416 angajaţi din companiile şi regiile autonome subordonate Ministerului Economiei, pentru care s-a decis deja să fie concediaţi până la sfârşitul anului.
Procedurile de concediere vor dura cel puţin 60 de zile de a data intrării în vigoare a legii de restructurare a agenţiilor.
Ordonatorii de credite vor negocia cu persoanele disponibilizate pentru acordarea de plăţi compensatorii, care vor porni de la minimum un salariu lunar, conform contractului colectiv de muncă pe ramură. În cazul în care există contracte colective de muncă pe instituţie care prevăd şi peste 12 salarii compensatorii, despăgubirile vor respecta prevedrile acestor contracte, a spus consilierul de stat.
Persoanelor concediate ar putea totodată să li se propună şi transferul la alte instituţii care au nevoie de personal sau reconversia profesională.
Conform deciziei Guvernului, cele mai posturi vor fi tăiate de la Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (1.092 locuri), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (920 posturi), Inspecţia Muncii (808 locuri), Arhivele Naţionale (548 posturi), Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (513 posturi).
Alte reduceri de posturi vor fi efectuate la Agenţia Naţională de Cadastru (252 locuri), Agenţia de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor (212 locuri), Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (201 posturi), Agenţia pentru Servicii Informaţionale (200 locuri), Biroul Român de Metrologie Legală (195 posturi), Agenţia Naţională a Medicamentului (151 locuri), Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor (135 locuri), Academia de Poliţie (100 posturi), Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (97 locuri), precum şi la direcţiile de sănătate publică (304 locuri) şi direcţia de muncă (143 posturi).
În procesul de restructurare au fost incluse, printre altele, şi Ministerul Tineretului şi Sportului (139 posturi), Ministerul Agriculturii (136 locuri), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (cu o reducere de 88 posturi), Ministerul Comunicaţiilor (58 locuri), Ministerul Educaţiei (40 locuri), Ministerul Sănătăţii (29 posturi), Ministerul Culturii (25 locuri), Ministerul pentru IMM (10 locuri).
Lista agenţiilor a fost stabilită prin Legea de reorganizare a autorităţilor publice, promovată de Guvern în luna septembrie, contestată la Curtea Constituţională şi publicată în Monitorul Oficial la începutul acestei săptămâni.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii Mihai Şeitan a decl;arat, săptămâna trecută, că ţinta de deficit bugetar pentru 2009, de 7,3% din PIB, va fi sigur depăşită, deoarece măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare putea fi aplicate de Guvern dacă decizia Curţii Constituţionale privind legile asumate era luată mai devreme.
El s-a referit în principal la proiectul legii de reorganizare a agenţiilor guvernamentale, care ar fi permis Guvernului să obţină resurse importante prin transferul la bugetul de stat a veniturilor acestor instituţii, arătând că, deşi Curtea Constituţională a adoptat o decizie favorabilă, Executivul nu mai are timp pentru a adopta actele normative pentru restructurarea fiecărei agenţii.
Ţinta de deficit pentru 2009, convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), este de 7,3%.
Reprezentanţii instituţiei internaţionale se aşteaptă însă ca indicatorul să ajungă la 7,8% la finele anului.