Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 nov 2009 - Anul XIV, nr. 264 (4250)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Nu mi-am propus să dizolv Parlamentul după alegeri, voi încerca să formez o nouă majoritate

Marţi, 10 Noiembrie 2009 (15:52:57)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că nu şi-a propus să dizolve Parlamentul imediat după alegeri, ci că va încerca să formeze o nouă majoritate în cazul în care România nu va avea Guvern până atunci.

"Nu mi-am propus să dizolv Parlamentul. Obiectivul meu este să avem guvern. Ori imediat după prezidenţiale voi încerca să realizez guvernul dacă nu se realizează până atunci", a declarat Traian Băsescu, întrebat cum comentează declaraţiile lui Ion Predescu, judecător al Curţii Constituţionale, care a spus că noul preşedinte, indiferent care va fi acesta, nu poate dizolva Parlamentul după alegeri, în cazul căderii unui al doilea guvern, întrucât raporturile Preşedinţie-Parlament sunt reprezentate pe perioada unui mandat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 16 octombrie, că, dacă Parlamentul nu va valida, până la prezidenţiale, două propuneri de guvern, Constituţia i-ar permite să dizolve Legislativul, începând cu 7 decembrie, dacă ar fi preşedinte în exerciţiu, dar că preferă să nu facă acest lucru. El a revenit a doua zi, spunând că în declaraţia privind posibilitatea dizolvării Parlamentului începând din 7 decembrie fost vorba de "o eroare de exprimare" şi menţionând că s-a referit la o dată de după alegeri.

Şeful statului a mai spus, în 5 noiembrie, că nu ar fi de dorit să se ajungă la alegeri anticipate. Menţionând că dizolvarea Parlamentului reprezintă un mecanism de deblocare a crizelor politice, Traian Băsescu şi-a exprimat convingerea că România nu mai poate suporta încă un scrutin.

Atât preşedintele PSD, Mircea Geoană, cât şi cel al PNL, Crin Antonescu au invocat faptul că, în cazul căderii a două guverne propuse de premieri desemnaţi de actualul preşedinte, alegerile anticipate sunt improbabile.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, la jumătatea lunii octombrie, că PSD nu-l va vota nici pe al doilea premier propus de Traian Băsescu, el apreciind că alegerile parlamentare anticipate sunt, chiar în această situaţie, "improbabile", Curtea Constituţională trebuind să se pronunţe asupra acestui aspect. Geoană a precizat că este neclar, din punct de vedere juridic şi constituţional, dacă o eventuală cădere, de două ori, a unui Guvern, înseamnă în mod automat, pentru un nou mandat de şef de stat, dizolvarea Parlamentului.

"În acest moment, opinia mea este că aceste alegeri ( parlamentare anticipate, n.r.) sunt improbabile. Rămâne de văzut, inclusiv la Curtea Constituţională, dacă o eventuală cădere de două ori a unui Guvern înseamnă automat, pentru un nou mandat de preşedinte, dizolvarea Parlamentului. Acest lucru este încă neclar din punct de vedere juridic şi constituţional", a spus Geoană.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că, în opinia sa, din punct de vedere constituţional, chiar căderea înainte de 6 decembrie a Guvernului propus de Liviu Negoiţă nu înseamnă alegeri anticipate, "pentru că în noul mandat preşedintele ar trebui să mai facă două încercări, indiferent cine ar fi acela".

Constituţia prevede, la articolul 89, că, "după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură".

Alineatul 3 al aceluiaşi articol menţionează însă că "Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă".

Conform prevederilor constituţionale, un preşedinte îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de către cel ales la scrutinul prezidenţial următor.

Articolul 83 al Legii fundamentale stabileşte că mandatul preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

"Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales", stipulează cel de-al doilea alineat al articolului 83.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Nu mi-am propus să dizolv Parlamentul după alegeri, voi încerca să formez o nouă majoritate.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Nu mi-am propus să dizolv Parlamentul după alegeri, voi încerca să formez o nouă majoritate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei