Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, înaintea plecării spre Berlin, că a invitat în delegaţia care îl însoţeşte la celebrarea a 20 de ani de la căderea Zidului un tânăr student din Timişoara, a cărui mamă a fost omorâtă la Revoluţia din 1989.
Băsescu a spus, la Salonul oficial al Aeroportului Henri Coandă, că România a fost singurul stat în care "foştii conducători dar şi conducătorii de după executarea lui Ceauşescu au găsit cu cale să utilizeze formule propagandistice" pentru a scoate armata în stradă şi a ucide peste 1.600 de oameni.
"Poatre că trebuie făcută o remarcă: Dacă în Germania, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia acest proces (de înlăturare a comunismului - n.r.) a avut loc fără vărsare de sânge, România a fost singura ţară în care foştii conducători dar şi conducătorii de după executarea lui Ceauşescu au găsit cu cale să utilizeze formule propagandistice care au justificat scoaterea armatei în stradă şi uciderea a peste 1.600 de români", a spus preşedintele Traian Băsescu.
"Aş menţiona că în 16-17 decembrie 1989 la Timişoara după propaganda lui Ceauşescu se petreceau acte de huliganism şi dezordine şi scandal provocate de nişte oameni ai Timişoarei. Era vorba de oamenii care începuseră să lupte pentru libertate, dar ei aşa erau etichetaţi de regimul lui Ceauşescu, iar după executarea lui Ceauşescu s-a găsit cu cale că trebuie să luptăm împotriva teroriştilor", a spus şeful statului.
El a adăugat în acest context că "cei care au preluat puterea nu au avut nicio ezitare să utilizeze în continuare armata împotriva teroriştilior". Şeful statului a spus că acesta este motivul pentru care a decis ca din delegaţia cu care se va deplasa la Berlin să îl invite pe un tânăr din Timişoara a cărui mamă a fost omorâtă la Revoluţie. Tânărul, Arion Emil Bânciu este în prezent student la Universitatea de Vest din Timişoara iar mama sa, Leontina Bânciu, a fost ucisă la Timişoara în 17 decembrie 1989 şi adusă la Bucureşti unde a fost incinerată la crematoriul Cenuşa.
Preşedintele, vizibil emoţionat, a spus că îşi doreşte ca tânărul să participe la ceremonia de la Berlin pentru că este fiul unui erou martir de la Revoluţie.
"Trebuie să ştie că Berlinul a fost locul de unde a început eliberarea de comunişti şi mai ales poate a fost izvorul tragediei pe care până la urmă el a trăit-o", a spus şeful statului care l-a invitat pe tânăr să spună câteva cuvinte. Acesta s-a prezentat, a spus că este student la Universitatea de Vest din Timişoara şi a mulţumit pentru invitaţie.
Referindu-se la căderea zidului Berlinului şeful statului a spus că acest eveniment arată pe de o parte momentul începerii reunificării Germaniei.
"Pentru Germania da şi pentru noi evenimentul are două semnificaţii, în primul rând dărâmnarea zidului Berlinului arată momentul începerii reunificării Germaniei şi pe noi nu poate decât să ne bucure un asemenea proces care a pus capăt unei realităţi de după cel de-al doilea război mondial. Cea de-a doua semnificaţie este legată de momentul prăbuşirii sistemului comunist. Astăzi, pentru toate ţările foste comuniste se împlinesc 20 de ani de la declanţarea procesului de revenire a acestora în lumea occidentală, acolo de unde plecaseră înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial", a mai spus şeful statului.
Şeful statului a plecat în cursul după amiezii la Berlin unde participă, la invitaţia cancelarului german Angela Markel la ceremoinia organizată pentru a marca 20 de ani de la căderea zidului Berlinului.
Şeful statului va lua parta la o cină oficială organizată de preşedintele german şi va reveni în ţară în cursul nopţii. În deplasare el este însoţit de consilieri dar şi de soţia sa, Maria Băsescu.