Premierul desemnat, Liviu Negoiţă, lucrează la o variantă de guvern format din maximum 16 ministere, conduse în majoritate de reprezentanţi ai PDL, nominalizaţi şi de Lucian Croitoru, din structura pe care o va propune Parlamentului fiind eliminate o serie de instituţii, precum Ministerul IMM.
"Varianta analizată la acest moment este un Guvern format din 16 ministere, în care cele mai multe posturi să fie ocupate de către reprezentanţi PDL, unii nominalizaţi şi de Lucian Croitoru. Varianta de guvern nu este încă aşezată, ci va fi finalizată în cursul zilei de luni, împreună cu lista miniştrilor", au declarat, duminică, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.
Potrivit acestor surse, participante la discuţia de duminică dintre premierul desemnat şi liderii PDL, ai grupului minorităţilor şi ai parlamentarilor independenţi, Liviu Negoiţă "nu este interesat" de păstrarea unor ministere, precum cel pentru IMM.
Fostul premier desemnat, Lucian Croitoru, a propus Parlamentului un guvern redus de la 19 la 14 ministere.
Premierul desemnat, Liviu Negoiţă, s-a întâlnit din nou, duminică, la sediul Guvernului, cu lideri PDL, grupul minorităţilor şi parlamentari independenţi, pentru discuţii privind formarea Cabinetului, la Palatul Victoria urmând să vină, potrivit membrilor Executivului, şi liderul UDMR, Marko Bela.
Întâlnirea de duminică a fost stabilită, vineri, cu minorităţile şi parlamentarii independenţi, după ce aceştia au solicitat detalii privind componenţa Cabinetului pe care Negoiţă îl va propune Parlamentului.
La negocierile convocate, vineri, de către premierul desemnat, Liviu Negoiţă, pentru formarea unui guvern de uniune naţională s-au prezentat doar liderii PDL, precum şi reprezentanţi ai grupului minorităţilor şi ai parlamentarilor independenţi.
După această întâlnire, Liviu Negoiţă a lansat o nouă invitaţie către PSD şi PNL la negocieri privind formarea Guvernului, precizând că nu renunţă la intenţia de a depune, luni, în Parlament lista noului Cabinet.
El a precizat că va forma un Guvern politic exclusiv PDL dacă celelalte partide nu doresc să înainteze nominalizări de miniştri.
Ulterior, premierul desemnat a anunţat că a convenit cu liderul UDMR, Marko Bela, pentru organizarea unei întâlniri în cursul zilei de duminică, urmând ca o eventuală altă întâlnire să aibă loc luni dimineaţa.
Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, Victor Ponta, a declarat pentru MEDIAFAX că social-democraţii acceptă să discute cu premierul-desemnat, Liviu Negoiţă, luni, la Parlament, alături de reprezentanţii grupurilor din majoritatea parlamentară.
La rândul său, liderul liberal Ludovic Orban, întrebat dacă PNL se va prezenta la negoicierile pentru formarea unui nou Guvern, condus de Liviu Negoiţă, a răspuns: "Din acest moment, nu mai avem cu cine să discutăm".
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, că l-a desemnat pe primarul Sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoiţă (PDL), pentru formarea Guvernului.
Liviu Negoiţă a declarat, la Cotroceni, că doreşte formarea unui guvern de coaliţie, iar negocierile vor începe vineri şi vor dura trei zile, astfel că lista noului Cabinet va fi depusă luni la Parlament.
Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va propune ca Birourile reunite ale Parlamentului să nu întrunească pentru a da votul Guvernului Liviu Negoiţă.