Conferinţa Naţională a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a decis, vineri, reluarea protestelor la nivel naţional la începutul anului viitor, după alegerile prezidenţiale, şi după ce România va avea "un guvern stabil", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că protestele, care vor include o grevă de avertisment şi una generală, vor avea loc în comun cu restul federaţiilor sindicale ale bugetarilor.
"Legea de salarizare unitară şi cea a reorganizării agenţiilor guvernamentale promulgate diminuează veniturile salariale ale bugetarilor şi creează premise de disponibilizare în sectorul bugetar. Acest lucru ne determină să începem acţiuni de protest, iar Biroul Executiv şi preşedintele FNSA au fost mandataţi să ia legătura cu toţi liderii de sindicat din sectorul bugetar şi să trecem la acţiuni de protest - grevă de avertisment şi grevă generală, după ce vom avea un guvern stabil şi o situaţie politică stabilă, la începutul anului 2010, în ianuarie", a afirmat Suciu.
Acesta a spus că nu exclude negocieri cu viitorul "guvern stabil" şi că prin acţiunile de protest programate se urmăreşte doar "diminuarea efectelor celor două legi".
Valer Suciu a precizat că acţiunile de protest se vor desfăşura în comun cu federaţiile sindicale bugetare din educaţie, sănătate şi din restul sectorului bugetar.
La Conferinţa Naţională a FNSA desfăşurată, joi şi vineri, la Cluj-Napoca, au participat peste 120 de lideri de sindicat din administraţie.
FNSA numără, la nivel naţional, peste 46.000 de membri.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi Legea salarizării unitare a bugetarilor sunt constituţionale.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Realitatea FM, că, prin aplicarea legii de reducere a cheltuielilor din instituţiile publice, vor fi concediaţi 9.000 de bugetari, întrucât vor fi desfiinţate agenţii guvernamentale.
Întrebat dacă vor trebui concediaţi bugetari şi câţi, Traian Băsescu a răspuns: "Deci, deocamdată este vorba de 9.000 de bugetari care fac parte din agenţiile care se desfiinţează".
În ceea ce priveşte previziunile privind concedieri masive în anul 2010, şeful statului a spus că nu are o evaluare legată de acest lucru, dar că nu este obiectivul său sau al Guvernului să reducă iraţional numărul de bugetari.
Bugetarii vor decide, săptămâna viitoare, după reunirea tuturor federaţiilor în particular, care vor fi măsurile de protest la care vor recurge în perioada următoare, sinidcaliştii spunând că iau în calcul şi alte acţiuni decât neparticiparea la alegeri sau netrecerea notelor în catalog.
Reprezentanţii Alianţei Bugetarilor s-au întâlnit, vineri, timp de o oră, pentru a lua o decizie după ce Traian Băsescu a promulgat, joi, legile salarizării unice şi reorganizării agenţiilor.
Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, vineri, că sunt semnale din toată ţara că bugetarii din toate domeniile sunt nemulţumiţi de faptul că vor primi salarii diminuate în următoarele două luni care urmare a concediului fără plată obligatoriu, dar şi de faptul că urmează să fie disponibilizaţi 9.000 de oameni, aşa cum a spus preşedintele Traian Băsescu.