Bugetarii vor decide, săptămâna viitoare, după reunirea tuturor federaţiilor în particular, care vor fi măsurile de protest la care vor recurge în perioada următoare, sinidcaliştii spunând că iau în calcul şi alte acţiuni decât neparticiparea la alegeri sau netrecerea notelor în catalog.
Reprezentanţii Alianţei Bugetarilor s-au întâlnit, vineri, timp de o oră, pentru a lua o decizie după ce Traian Băsescu a promulgat, joi, legile salarizării unice şi reorganizării agenţiilor.
Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, vineri, că sunt semnale din toată ţara că bugetarii din toate domeniile sunt nemulţumiţi de faptul că vor primi salarii diminuate în următoarele două luni care urmare a concediului fără plată obligatoriu, dar şi de faptul că urmează să fie disponibilizaţi 9.000 de oameni, aşa cum a spus preşedintele Traian Băsescu.
"Atât legea reorganizării instituţiilor, cât şi legea salarizării unice, declarate constituţionale, vor duce la dimuinuarea veniturilor salariale ale tuturor categoriilor bugetare, dar şi la disponibilizări.. Transmitem colegilor că nu este vorba de opţiuni, vor fi şi disponibilizări de 9.000 de oameni acest an şi 140.000 anul viitor, şi diminuări salariale", a spus Nistor.
Liderul sindical a precizat că, în aceste condiţii, toate federaţiile trebuie să sancţioneze clasa politică, cea care a a generat această criză care duce al sărăcirea populaţiei.
Nistor a spus că sunt posbile alte măsuri de protest în afară de neparticiparea la alegeri şi în cazul învăţământului, de netrecerea notelor elevilor în catalog.
"Colegii mei vor aştepta luna decembrie şi vor vedea că în loc de 14 milioane de lei vechi vor primi 6 milioane, iar o parte dintre ei vor rămâne fără locuri de muncă. Nu pot sta pasiv, nu mă pot resemna. Prin vot îi vom sancţiona", a susţinut liderul "Spiru Haret".
Pe de altă partel, Nistior consideră ":foarte ciudată" procedura Curţii Constituţionale de a se pronunţa pe două din cele trei legi înainte de data stabilită iniţial şi apreciază că această hotărâre a fost luată la presiunea altor factori.
La rândul său, Toader Paraschiv, lider al Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SPPC), a spus că, aşa cum au anunţat iniţial, este posibil ca poliţiştii să nu asigure paza secţiilor de votare pentru că nu sunt obligaţi prin lege să facă aceste acţiuni şi a apreciat că trimiterea poliţiştilor din operativ în concediu fără plată pune în pericol siguranţa naţională. Paraschiv a arătat că a aflat că la nivelul MAI s-a stabilit calendarul zilelor de concediu, fără consultarea sindicatelor şi fără negocieri.
Liderul sindical a spus că se va recomanda poliţiştilor să nu participe la alegeri, dar că "în sistem, mentalitatea militară încăîpersistă şi la presiuni şi şantaj din partea unor şefi, poliţiştii îşi vor sacrifica din timpul lor şi vor participa la alegeri".
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, sindicaliştii iau în calcul să dea în judecată statul, dacă bugetarii vor fi trimişi în concediu fără plată zece zile, deoarece această măsură încalcă şi contractul colectiv de muncă şi Codul Muncii.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi Legea salarizării unitare a bugetarilor sunt constituţionale.