Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 nov 2009 - Anul XIV, nr. 260 (4246)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Academia Română şi ICOMOS cer candidaţilor la Preşedinţie să apere patrimoniul de la Roşia Montană

Joi, 5 Noiembrie 2009 (18:48:19)

Academia Română şi Comitetul Naţional Român ICOMOS cer candidaţilor la Preşedinţie, printr-o scrisoare deschisă, să se pronunţe, în campania electorală, pentru apărarea patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montana.

Scrisoarea, remisă, joi, agenţiei MEDIAFAX, a fost iniţiată de Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, şi Sergiu Nistor, preşedintele Comitetului Naţional Român ICOMOS (Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), şi este semnată de 45 de reprezentanţi ai societăţii civile.

"Vă adresăm un respectuos apel ca, în cadrul campaniei pe care o derulaţi pentru magistratura supremă în stat, să vă pronunţaţi public, ferm şi explicit, pentru apărarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului natural şi cultural excepţional al Roşiei Montane, ca un simbol al întregii moşteniri culturale a ţării pentru a cărei preşedinţie vă pregătiţi", se arată la începutul textului.

Iniţiatorii scrisorii atrag atenţia că Roşia Montană, "locul celei mai vechi localităţi urbane din România, ce adăposteşte cele mai dezvoltate galerii romane descoperite vreodată în lume, situat într-un cadru natural de o diversitate biologică şi etnografică de mare însemnătate", este prevăzut "a se transforma într-o imensă carieră deschisă de extragere a aurului, ce ar duce la dispariţia definitivă a unor valori istorice, ştiinţifice, arheologice, arhitecturale, etnografice, religioase şi naturale ale zonei".

Academia Română şi ICOMOS îşi argumentează poziţia prin cele patru rezoluţii ale Adunărilor Generale de la Madrid, Victoria Falls, Xian şi Quebec, din ultimii şapte ani, şi menţionează că există "expresia unei îngrijorări pe plan naţional şi internaţional din partea specialiştilor pentru soarta Roşiei Montane şi a deciziilor politice şi administrative ce ar putea aduce prejudicii incomensurabile şi ireparabile patrimoniului cultural, ştiinţific şi natural mondial".

"În lume (mai ales în Orientul Mijlociu şi Asia Centrală) se practică, în loc de concesionare a resurselor minerale, aşa numitul «Acord de împărţire a producţiei» (Production Sharing Agreement), potrivit căruia în relaţia dintre stat şi o companie de extracţie a unor resurse minerale (de obicei petrol) - după acoperirea cheltuielilor de investiţie şi operaţionale -, producţia este împărţită între stat şi companie, de obicei 80% pentru statul respectiv şi 20% pentru companie. Doar o asemenea relaţie, în cazul exploatării aurului de la Roşia Montană, ar putea fi atractivă din punct de vedere economic, dacă s-ar ignora celelalte considerente", se arată în poziţia Academiei Române faţă de proiectul Roşia Montana.

În scrisoarea deschisă se mai apreciază că "resuscitarea economică a Roşiei Montane nu poate fi credibilă atât timp cât ea se bazează pe secătuirea, în două decenii, a tuturor resurselor zonei: de la aurul subteran, la biodiversitate şi moştenirea culturală". Instituţiile semnatare îşi exprimă totodată îngrijorarea pentru oamenii locului, "pentru care se clamează că se doreşte un viitor prosper", dar care "vor fi înghiţiţi de proletariatul urban, dezrădăcinat şi confuz al oraşelor învecinate".

"Este o perioadă de grele şi responsabile decizii. Prin candidatura pe care v-aţi depus-o, aveţi dorinţa de a fi purtătorul de cuvânt al unui popor ce doreşte să-şi găsească locul propriu într-o Europă a diversităţii culturale. Noi, semnatarii acestui apel, în numele organizaţiilor de specialitate şi ale societăţii civile, ne simţim datori să subliniem că apărarea Roşiei Montane este o responsbilitate nu numai faţă de cei care astăzi locuiesc în zonă, nu numai o responsabilitate faţă de cei care astăzi constituie electoratul, dar o responsabilitate în faţa tuturor celor care se vor naşte, la noi în ţară şi nu numai, generaţii de-a rândul de-acum înainte", se mai arată în scrisoarea deschisă adresată candidaţilor la preşedinţia României.

Apelul este semnat de reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Catedra de istorie veche a Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Muzeul Unirii din Alba-Iulia, Fundaţia Soros România, Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România, Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Conservarea Ariilor Protejate BioCultural "Salvaţi Vama Veche", Terra Mileniul III, Rencontres du Patrimoine Europe, Asociaţia Sighişoara Durabilă, Fundaţia pentru Parteneriat, Asociaţia EcoLogic, GeoMMed Professional Association, Centrul de Resurse Juridice, Asociaţia de Mediu Rhododendron, Greenpeace, Ziarul Hunedoreanului din Deva, Cultours - Centrul de Turism Cultural, Timişoara, Asociaţia Arin, Asociaţia Română a Iubitorilor Naturii, Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul", Asociaţia Culturală Reener Landchen din Reghin, Green Hours & Teatrul Luni, Asociaţia Pro Urbe Arad, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Clubul de Turism şi Ecologie -Trans mont – Făgăraş, Clubul Ecologic Transivania, Organizaţia Naţională Cercetaşii României - Centrul Local Sibiu, Fundaţia ExtrAArt, Organizaţia Naţională Cercetaşii României - Centrul Local Oradea, S.C. Eco Simplex Nova SRL, Societatea Ecologică AquaTerra, filiala Iaşi, Asociaţia turistică sportivă civică şi ecologistă Clubul de Cicloturism Napoca, Asociaţia Ecouri Verzi din Cluj-Napoca, Fundaţia Eco-Civica, Asociaţia Speologică Exploratorii din Reşiţa, Asociaţia Generaţia Verde, Societatea Astronomică Română de Meteori, Clubul Alpin Român - Secţia Deva, Asociaţia "Salvaţi Delta", Asociaţia Bucureşti, Asociaţia studenţilor şi doctoranzilor români în Franţa (ADERF), Asociaţia "Bate şaua să priceapă iapa" şi Tudor Jitianu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Academia Română şi ICOMOS cer candidaţilor la Preşedinţie să apere patrimoniul de la Roşia Montană.
 Vizualizări articol: 404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Academia Română şi ICOMOS cer candidaţilor la Preşedinţie să apere patrimoniul de la Roşia Montană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei