Ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu, a declarat, că Executivul va aloca, în şedinţa de miercuri, fonduri din rezerva sa pentru suplimentarea comenzii la Institutul Cantacuzino de la cinci la zece milioane de fiole de vaccin împotriva gripei AH1N1.
"Din fondul de rezervă al Guvernului se vor aloca, sper azi (miercuri - n.r.), în şedinţa de Guvern, banii necesari pentru suplimentarea comenzii la Institutul Cantacuzino de la cinci la zece milioane de fiole de vaccin, plus asigurarea resurselor pentru rezolvarea terapiilor intensive la nivelul prioritar – centre universitare – dar şi la nivelul celorlalte spitale judeţene. Sigur, este un proiect cu Banca Mondială, pe care sperăm să îl gestionăm în regim de urgenţă", a declarat Videanu, după audierea sa la Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor.
În cadrul audierilor, Videanu a precizat că suma de 21 de milioane de lei a fost deblocată din bugetul Ministerului Sănătăţii, banii fiind trimişi deja către spitale.
El a arătat, totodată, că în şedinţa de miercuri a Guvernului se va discuta despre deblocarea a 26 milioane de lei din rezerva Guvernului - pentru suplimentarea comenzii de vaccinuri - dar şi despre un împumut de 12 milioane de Euro de la Banca Mondială pentru gestionarea situaţiei privind gripa AH1N1.
Videanu a arătat că până la sfârşitul lunii noiembrie vor exista deja două milioane de doze de vaccin.
Întrebat câte doze de vaccin sunt disponibile, în condiţiile în care vaccinarea începe pe 26 decembrie, Videanu a precizat: "Acum două zile aveam 1.400.000 de doze de vaccin înfiolat. Până la sfârştitul lunii noiembrie vom depăşi cu mult două milioane".
"Institutul Cantacuzino este pregătit ca până la sfârşitul lunii decembrie să avem cele cinci milioane de doze necesare pentru acoperirea întregii populaţii care, teoretic, ar putea fi afectată de răspândirea virusului", a spus Videanu.
CSAT a decis, marţi, în şedinţa în care s-a analizat evoluţia gripei A/H1N1, suplimentarea fondurilor pentru achiziţia de echipamente, medicamente, mijloace de protecţie şi vaccinuri, apreciind totodată că, din punct de vedere medical, situaţia din România este sub control.