Hotărârea Parlamentului prin care se solicită Guvernului să transmită bugetul pentru anul viitor este nelegală şi neconstituţională, deoarece o astfel de hotărâre nu poate modifica Legea care interzice Cabinetului demis să adopte legi, a declarat ministrul interimar al Justiţiei, Cătălin Predoiu.
"Această hotărâre este nelegală şi neconstituţională, iar singura variantă în care Guvernul Boc poate să facă acest lucru este printr-o modificare legislativă, în opinia mea la o primă analiză", a afirmat, la Palatul Victoria, Cătălin Predoiu.
El a arătat că Guvernul Boc este limitat în capacitatea sa juridică de a iniţia proiecte de legi, iar simplul fapt că Parlamentul cere acest lucru nu înseamnă şi restaurarea capacităţii juridice depline a Guvernului demis.
"Hotărârea ne cere practic un lucru care contravine cu legea. Pe de altă parte, o soluţie trebuie găsită şi o vom găsi. Va trebui să fie o soluţie corectă şi nu una care nu stă în picioare. Cred că, într-o procedură de urgenţă, poate fi modificată spre exemplu legea privind organizarea Guvernului, astfel încât să ne permită să facem acest lucru chiar şi în situaţia în care ne aflăm. Trebuie să fie o modificare legislativă, pentru că este de nivelul anului I la Facultatea de Drept că o hotărâre de Parlament nu poate să modifice un act normativ", a spus Predoiu.
El a precizat că va prezenta problema şi în şedinţa de miercuri a Guvernului, la finalul căreia premierul interimar, Emil Boc, ar putea prezenta o soluţie.
Parlamentul a adoptat, miercuri, Hotărârea prin care solicită Guvernului să transmită proiectul privind bugetul pe 2010 şi declaraţia privind respectarea angajamentelor faţă de FMI.
În hotărâre se arată că Parlamentul solicită Guvernului României să trimită, în cel mai scurt timp, prin derogare de la articolul 26 al 3 din Legea 90/2001 de organizare şi funcţionare a Guvernului, proiectele de lege privind bugetul de stat şi al asigurărilor sociale de stat. Parlamentarii PDL s-au abţinut la vot.
Deputatul PDL Ioan Oltean a declarat, înainte de vot, că Guvernul Boc nu va putea înainta Parlamentului proiectul de buget, deoarece îi interzice norma Constituţiei.
Senatorul PNL Varujan Vosganian a precizat că, de fapt, Parlamentul vrea, prin această Hotărâre, să solicite Guvernului să transmită proiectul de buget pentru a fi discutat în comisii speciale, iar, când va fi un Guvern în funcţie, acest proiect va fi adoptat de Parlament.
Deputatul PSD Victor Ponta, care a citit proiectul de hotărâre, a precizat că proiectul de buget este un unul de lege şi, în acest moment, actul juridic al Parlamentului este de a cere Guvernului să-şi îndeplinească o obligaţie constituţională de a transmite acest proiect.
Adoptarea proiectului de buget pentru 2010 este una dintre condiţiile incluse în acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, pentru eliberarea în luna decembrie a unei tranşe din împrumut.
Delegaţia FMI se află în România pentru a doua evaluare a acordului de finanţare.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.