Un grup de reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de ovine şi taurine s-au deplasat, miercuri dimineaţă, la Cotroceni, pentru a se întâlni cu şeful statului, potrivit înţelegerii de săptămâna trecută, dar au fost rugaţi să revină la ora 18.00 pentru că preşedintele nu se află în Bucureşti.
Opt reprezentanţi ai fermierilor au ajuns la Cotroceni în jurul orei 09.00 pentru a discuta cu şeful statului despre situaţia fondurilor pe care trebuie să le primească şi pentru a afla soluţiile promise, săptămâna trecută, de Traian Băsescu. La intrarea în Palatul Cotroceni li s-a spus însă că preşedintele Traian Băsescu nu este în Bucureşti.
Ei s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu se pot întâlni cu şeful statului deşi fuseseră chemaţi la Cotroceni chiar de Traian Băsescu. Fermierii au fost rugaţi de reprezentanţii Preşedinţiei să aştepte, iar după câteva minute cei opt au fost invitaţi să revină la Cotroceni la ora 18.00 pentru a discuta cu şeful statului. Cei opt au fost asiguraţi că discuţia cu şeful statului va fi una constructivă, iar situaţia se va detensiona.
Preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine, Costel Caraş, prezent la Cotroceni, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este nemulţumit de această amânare a discuţiilor şi că nu este foarte încrezător într-un rezultat pozitiv al întâlnirii cu preşedintele Băsescu. El a menţionat însă că reprezentanţii se vor duce la întâlnârea de la ora 18.00.
"Îşi bat joc de noi. Am sunat ieri (marţi, n.r.), de sute de ori la Cotroceni să întreb la ce oră putem vorbi cu preşedintele şi nu mi-a răspuns nim,eni. Nu prea cred că se va rezolva ceva, din informaţiile mele, preşedintele are bani doar pentru 1% din crescătorii de ovine şi bovine, cel mai probabil vom continua proteste joi şi vineri", a spus Caraş.
Preşedintele Traian Băsescu are programate, miercuri, începând de la ora 10.00, deplasări în judeţul Argeş, la Renault, şi în Alexandria, la o dezbatere pe teme de agricultură şi la un miting electoral. Preşedintele împlineşte, miercuri, 58 de ani.
Costel Caraş declara, marţi seară, agenţiei MEDIAFX, că o delegaţie a fermierilor se va prezenta, miercuri, la ora 9.00, la Palatul Cotroceni, sperând să găsească rezolvare la problemele lor. "Din câte am auzit, vor să inventeze o schemă care să mai prelungească agonia, dar noi nu vom accepta acest lucru", spunea Caraş.
Preşedintele Traian Băsescu le-a promis fermierilor care au protestat, săptămână trecută, la Agricultură, Finanţel şi la Cotroceni, că va căuta o soluţie pentru ca o nouă tranşă din subvenţia pentru crescătorii de animale să le fie plătită acestora în decembrie, fără a preciza cuantumul sumei. El i-a chemat pe protestatari, miercuri, la Cotrcoeni. Fermierii au decis atunci să renunţe la proteste, deşi aveau autorizaţie pentru miting până vineri. Costel Caraş spunea că dacă nu vor primi asigurări scrise că-şi vor lua banii, vor reveni în Capitală în număr "de cinci ori mai mare".
Ulterior, premierul interimar, Emil Boc, a declarat că Guvernul lucrează la un mecanism care să permită fermierilor să primească în 2009 subvenţia integrală pentru creşterea animalelor, derulat prin intermediul CEC, care să recupereze ulterior, în luna februarie, o parte din fonduri. El a afirmat că a discutat despre acest mecanism şi cu Traian Băsescu.
CEC Bank şi Agenţia de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură (APIA) au semnat, luni, o convenţie prin care crescătorii de ovine şi bovine pot accesa credite prin care să acopere subvenţiile pe cap de animal neacordate integral de către stat, a anunţat marţi banca.
Pentru asigurarea în anul 2009 a resurselor financiare necesare desfăşurării activităţii de producţie de către producătorii agricoli care deţin efective de bovine, ovine şi caprine, până la încasarea de la APIA a sumelor aferente celei de a doua tranşe, CEC va acorda credite reprezentând cel mult 334 lei/cap bovină şi 26 lei/cap ovină.
Garanţia FGCR pentru creditele acordate de bancă va reprezenta maxim 50% din valoarea creditului.
Pentru aprobarea cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, pentru specia bovine, în anul 2009, s-a aprobat acordarea sumei de 571 lei/cap bovină, în limita sumei totale de 771 milioane lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2009 şi 2010.
Această primă se acordă în două tranşe, iar prima tranşă, în valoare de 200 lei/cap bovină, a fost plătită deja de către APIA.
Totodată, pentru specia ovine/caprine, în anul 2009, s-a aprobat acordarea sumei de 44 lei/cap ovine şi caprine, în limita sumei totale de 281,2 milioane lei.
Această primă se acordă în două tranşe, iar prima tranşă, în valoare de 15 lei, a fost, de asemenea, plătită.