Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 nov 2009 - Anul XIV, nr. 259 (4245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ONG-urile au cerut oficial Avocatului Poporului să sesizeze CC privind alegerile şi referendumul

Miercuri, 4 Noiembrie 2009 (17:19:19)

Alianţa pentru Statul de Drept a înaintat, marţi, Avocatului Poporului, documentul de poziţie privind posibilele riscuri de fraudă morală la alegerile prezidenţiale care se suprapun cu referendumul, solicitând oficial instituţiei să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu aspectele reclamate.

Documentul înaintat Avocatului Poporului de Alianţa pentru Statul de Drept, formată din Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România, a fost înregistrat de secretariatul instituţiei sub numărul 10566/3.11.2009.

Semnatarul adresei către Avocatul Poporului, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice Georgiana Iorgulescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a avut această iniţiativă necunoscând dacă instituţia a luat sau nu notă de existenţa cererii ONG-urilor de sesizare a Curţii Constituţionale, în ciuda expunerii de care documentul a beneficiat în media ultimelor zile.

Cele patru ONG-uri au cerut, joia trecută, într-o conferinţă de presă, ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională referitor la convocarea referendumului odată cu alegerile prezindenţiale. Reprezentanţii ONG-urilor au susţinut că prin suprapunerea referendumului cu alegerile prezidenţiale s-ar putea încălca prevederile articolului 57 din Constituţie privind exercitarea drepturilor şi a libertăţilor.

Potrivit acestui articol, "cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi".

ONG-urile spuneau atunci că doar preşedintele poate convoca referendumul. În situaţia prezentă, Traian Băsescu are însă două atuuri, deoarece, în calitate de şef de stat, poate convoca referendumul, el fiind totodată şi candidat la alegerile prezidenţiale.

Băsescu apare astfel pe două afişe, atât pe cel pentru alegerile prezidenţiale, cât şi pe cel privind referendumul, acuzau reprezentanţii celor patru ONG-uri constituite în Alianţa pentru Statul de Drept. Aceştia spuneau că se creează astfel o inechitate faţă de ceilalţi candidaţi la prezidenţiale.

Victor Alistar, liderul Transparency International România (TI-RO), declara că prin modalitatea de organizare a alegerilor din noiembrie există un risc foarte ridicat de fraudare în masă, mai mare chiar decât turismul electoral. Liderul TI-RO a mai spus atunci că este îngrijorat de modalitatea propriu-zisă de organizare a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului, precizând că, potrivit modului de organizare, se va vota în aceeaşi secţie, aceeaşi cabină şi se va semna pe aceeaşi listă atât pentru votul la referendum, cât şi pentru cel la prezidenţiale.

"Astfel, este foarte uşor de fraudat şi foarte, foarte greu de supravegheat alegerile", a spus Alistar în conferinţa de presă de joia trecută.

Alegătorii care optează, atunci când se prezintă la urne, să voteze doar pentru alegerea preşedintelui sau doar la referendum nu vor putea să revină la secţia de votare la altă oră pentru a-şi mai exprima opţiunea, a stabilit, săptămâna trecută, Biroul Electoral Central.

Astfel, potrivit deciziei BEC, alegătorii care şi-au exprimat dreptul de vot la alegerile pentru Preşedintele României şi la referendumul din 22 noiembrie, pentru ambele evenimente electorale sau pentru unul singur dintre acestea şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului, nu-şi vor mai putea exercita încă o dată dreptul de vot, în data de 22 noiembrie.

În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur eveniment electoral, el va semna în rubrica destinată semnăturii pentru exprimarea respectivului drept de vot, preşedintele urmând să bareze, în prezenţa alegătorului, rubrica rămasă neutilizată.

BEC a mai decis că alegătorii care doresc să îşi exercite dreptul de vot la referendumul naţional va primi în mod obligatoriu toate buletinele de vot corespunzătoare ambelor întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta dintre întrebări.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ONG-urile au cerut oficial Avocatului Poporului să sesizeze CC privind alegerile şi referendumul.
 Vizualizări articol: 582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ONG-urile au cerut oficial Avocatului Poporului să sesizeze CC privind alegerile şi referendumul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei