Vestea că un secretar de stat de la Finanţe are gripa nouă şi parlamentari purtând măşti de protecţie pe holurile Camerei au fost subiectele ce au marcat, în Parlament, ziua în care deputaţii şi senatorii au picat, consfinţind un deznodămând previzibil, Executivul propus de Lucian Croitoru.
Premierul desemnat a fost printre cei punctuali, intrând în sala de şedinţe la 10.00, când erau programate lucrările Parlamentului.
"Sigur, pică Guvernul lui Croitoru", spuneau deputaţii PSD, aşteptând începerea şedinţei. Şi miniştrii propuşi aveau aceeaşi părere, cel mai optimist fiind totuşi Adriean Videanu, care încă mai credea, înainte de începerea lucrărilor, că Executivul lui Croitoru are şanse "50 la 50" să treacă.
Şedinţa a început cu o întârziere de o oră, timp în care nervii celor prezenţi au fost biciuiţi de insistenţa acută a soneriei care îi cheama pe parlamentari la plen.
În tot acest timp, ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, explica gesticulând în faţa câtorva democrat-liberali, ca la pantomimă, cum stă ţara cu macroeconomia.
Mircea Geoană a sosit ultimul şi, fără să explice de ce a întârziat, a deschis şedinţa. "Vă întreabă presa de ce aţi întârziat...", i-a spus preşedinta Camerei, Roberta Anastase lui Geoană, care s-a făcut că nu aude.
"Am venit la cea mai înaltă tribună a democraţiei să solicit votul...", şi-a început Lucian Croitoru discursul din faţa Camerelor reunite. Discursul lui nu a impresionat pe nimeni şi nici nu a micşorat coada de parlamentari din faţa bufetului.
Şi nici Croitoru nu a părut impresionat de faptul că a găsit pe locul destinat premierilor o mască de protecţie, din partea unui senator PSD, Vasile Ion. Gestul lui Ion a trecut aproape neobservat de parlamentarii adunaţi la şedinţă.
"Am împărţit măşti de protecţie miniştrilor, ca o sugestie celor din Guvern că e timpul să acţioneze mai ferm", a explicat senatorul PSD, pe holul Parlamentului. Un alt parlamentar, liberalul Claudiu Ţaga, a defilat şi el, pe holul Parlamentului, cu o mască de protecţie, spunând tuturor că aceasta ar fi "un mijloc de protecţie împotriva microbilor". "„Eu prefer medicamentele clasice, de o săptămână iau în fiecare zi usturoi", a dezvăluit Ţaga secretul sănătăţii sale.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, le-a explicat ziariştilor măsurile pe care luate la Minister după ce s-a aflat că Graţiela Iordache are gripă nouă: biroul acesteia şi toiletele de serviciu au fost dezinfectate, iar persoanele cu care a venit Iordache în contact au fost izolate la domiciliul lor.
Despre delegaţia FMI, care tocmai trecuse pe la Ministerul Finanţelor şi ar fi putut contacta virusul de la Graţiela Iordache, Pogea nu a putut să spună nimic.
În acest decor a apărut şi Elena Udrea la Parlament, la ora 13.00, cu puţin timp înainte de vot. La fel ca în ziua în care Guvernul Boc a picat, Elena Udrea a fost o pată de culoare, ea renunţând însă la galbenul–ou de raţă, pentru a afişa, acum, în Parlament, într-un pardesiu ciclamen.
În sală, parlamentarii se concentrau, adică se certau, pentru adoptarea unei declaraţii, care să precizeze care guvern, cel interimar sau cel învestit, să aducă bugetul de stat în Parlament. De asemenea, în acelaşi timp, în aceeaşi sală, alţii vorbeau despre campanie şi despre vrăjitorie, ca un preambul pentru votul care a urmat şi prin care Guvernul lui Croitoru a picat.
Bătălia politică din Parlament a avut şi un moment de poezie, Croitoru şi Vosganian întrecându-se în versuri. Antonescu a spus, de la tribună, că nu înţelege ce caută Croitoru la Parlament, din momement ce miniştri desemnaţi au fost respinşi la Comisii. El a catalogat prezenţa Cabinetului Croitoru la Parlament drept "o nesimţire".
"Am văzut că s-a apelat aici de multe ori la religie, la versuri. Am să-i spun şi eu lui Crin Antonescu, pentru care am tot respectul, recitind din Blaga: «Pelerini prin Indii sunt. Ei trec râuri, codri, munte, şi se fac ei înşişi punte, când o ţin spre locul sfânt. Pelerini prin văi, prin mit, La Benares, la Madura, îşi întind în praf făptura. Gândul lor e dovedit, omul nu-i decât măsura unui drum de împlinit». De aceea sunt astăzi aici", i-a transmis Croitoru lui Crin Antonescu.
Vosganian, fost ministru de Finanţe, a ţinut să-i transmită lui Croitoru o replică tot în versuri, parafrazând două versuri dintr-o poezie de Mihai Eminescu: "Era pe când nu s-a zărit, acum îl vezi şi nu e".
Croitoru a insistat să mai dea o replică: "Eu, personal, din 2005, am avertizat în calitatea mea de reprezentant al României la FMI, dar şi de prieten al lui Vlădescu (fost ministru de Finanţe-n.r.), al lui Varujan Vosganian, al lui Pogea, le-am spus de multe ori că finanţele publice nu sunt pe un drum bun, le-am spus de multe ori că va veni criza mondială, şi a venit în 2007, le-am spus că politica fiscală nu este cea adecvată. Dat fiind că Vosganian este şi scriitor am să-i răspund în versuri. Am încercat să-i transmit în următorul mesaj despre politica fiscală şi despre criza mondială care avea să vină : «Din prag, un gând se uită lung. Să-l las în casă? Să-l alung? Cuvânt încearc-a se rosti: Veni-va zi! Veni-va zi!»".
După acest schimb de replici, care ar fi umplut de invidie orice suflet sensibil pasionat de cenacluri, s-a revenit, în plen, la tonul aspru şi iritant al disputelor politice, la finalul cărora a avut loc votul.
Aproape toţi miniştrii propuşi au plecat înainte de a mai aştepta verdictul Parlamentului, Lucian Croitoru rămânând singur să explice ce gust are înfrângerea.