Deputaţii au adoptat, marţi, Ordonanţa privind ajutoarele pentru încălzire, cu amendamentul cerut de premier, legat de majorarea de la 425 la 615 lei a plafonului de acordare, prilej cu care deputaţii majorităţii l-au criticat pe Boc pentru afirmaţia că pune biciul pe unii parlamentari.
Deputatul UDMR Kerekes Karoly a spus că Emil Boc i-a "implorat penibil" pe parlamentari să majoreze acest plafon, după ce tot el l-a micşorat, iar, apoi, i-a ameninţat pe parlamentari cu biciul. "Am făcut această corectare a ordonanţei din bun simţ şi nu pentru ameninţări", a afirmat Kerekes Karoly.
Deputatul PNL Victor Paul Dobre a spus că Parlamentul s-a manifestat cu respect faţă de cetăţean prin faptul că a adoptat în procedură de urgenţă revenirea la plafonul de acordare a ajutoarelor de încălzire din timpul Guvernului Tăriceanu. "Parlamentul i-adat o lecţie constituţională Guvernului", a arătat Dobre, adăugând că Parlamentul este chemat să corecteze în momentul în care Guvernul derapează.
Deputatul PSD Mircea Duşa a adăugat că, prin adoptare amendamentului, Parlamentul a corectat o greşeală fatală făcută de Guvern. "Noroc că parlamentul acesta biciuit a sesizat această greşeală şi a corectat ce era de corectat", a adăugat Duşa.
Deputatul PDL Ioan Botiş a arătat, în schimb, că "bucata lipsă" din plafonul de ajutoare a venit din partea unui Minister al Muncii care a fost condus de PSD. "Ceea ce a văzut deputatul Kerekeş Karoli biciuire, eu am văzut un licăr de înţelepciune al parlamentarilor care se poate transforma într-o lumină", a adăugat Botiş.
Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu această Ordonanţă de urgenţă.
Deputaţii UDMR, PNL şi PSD au criticat, la dezbateri, afirmaţia premierului Emil Boc referitoare la faptul că pune biciul pe parlamentari, arătând că aceste ameninţări ar trebui pedepsite într-o ţară normală.
Plenul Senatului a adoptat, la finele lunii octombrie, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei 106/2009, privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, prin care plafonul pentru care se acordă ajutor creşte de la 425 de lei la 615 lei.
Plafonul maxim de venituri pe membru de familie luat în calcul de Guvern pentru subvenţionarea facturii de încălzire a locuinţei a fost semnificativ redus de Executiv comparativ cu limitele de venituri din anii trecuţi, din categoria beneficiarilor fiind astfel excluse persoanele cu un venit mai mare de 425 lei. Guvernul justifica reducerea plafoanelor prin faptul că, în condiţiile actuale, determinate de criza economică şi de imposibilitatea susţinerii din bugetul actual a tuturor formelor de protecţie socială, este necesară reanalizarea condiţiilor de eligibilitate, care să conducă la "eficientizarea sistemului" şi la restrângerea numărului de beneficiari ai prestaţiilor sociale, inclusiv ai ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei.
Premierul interimar, Emil Boc, a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, că Parlamentul a aprobat deja amendamentul Guvernului de majorare a plafonului decis iniţial şi a cerut din nou primăriilor să primească cereri pentru ajutoare de încălzire şi din partea persoanelor cu un venit pe membru de familie între 425 lei şi 615 lei. El a arătat, după şedinţa de miercuri a Guvernului, că au fost asigurate fonduri pentru majorarea plafonului maxim de venituri pe membru de familie luat în calcul la acordarea ajutoarelor de încălzire.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, apoi, să trimită o scrisoare premierului în funcţie Emil Boc pentru a-i solicita să detalieze sursele de finanţare avute în vedere în cazul Ordonanţei de urgenţă privind acordarea ajutoarelor de încălzire.
Secretarul Camerei, Dumitru Pardău (PDL) a făcut această precizare după şedinţa Biroului Permanent al Camerei, arătând că decizia a fost luată după ce premierul Emil Boc a cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor să dispună măsurile procedurale în vederea adoptării în regim de urgenţă a OUG nr.106/2009 privind ajutoarele pentru încălzire, cu amendamente.
"Având în vedere situaţia juridică şi constituţională a Guvernului în urma adoptări moţiunii de cenzură, vă rugăm să dipuneţi măsurile procedurale în vedere adoptării în regim de urgenţă a OUG nr.106/2009 pentru modificarea OUG nr.5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi polulaţiei pentru plata energiei termice, cu amendamentele propuse de Guvern în vederea asigurării unui sprijin pentru un număr de 788.000 de familii şi persoane singure la plata facturii de întreţinere în perioada sezonului rece", precizat Emil Boc în solicitarea sa către preşedintele Camerei Deputaţilor.
Pardău a spus că Biroul Permanent a decis ca amendamentele Guvernului Boc să fie trimise la Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor.