Premierul în exerciţiu, Emil Boc, a afirmat, marţi, pe şantierul centurii municipiului Oradea, unde constructorul i-a spus că s-au făcut lucrări care nu au fost plătite, că "în educaţie, finanţarea urmează elevul, în construcţii, finanţarea urmează constructorul", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, au inspectat, marţi, lucrările la etapa a doua a şoselei de centură a municipiului Oradea.
Ei au fost informaţi de directorul general al firmei constructoare că lucrările pe acel tronson, între intersecţiile cu DN 76 spre Deva şi DN 1 spre Cluj, constau în modernizarea şoselei şi extinderea ei de la două la patru benzi.
Constructorul a spus că lucrările au început în 15 septembrie şi se vor încheia în 15 noiembrie.
"Deci, practic, spuneţi că la 1 decembrie se va putea da în folosinţă?", a întrebat Boc.
Constructorul i-a răspuns că da, "dacă vor permite condiţiile meteo", moment în care Radu Berceanu a glumit: "Păi o să permită, că vorbim noi unde trebuie…".
Reprezentantul firmei constructoare i-a spus premierului că s-au făcut lucrări ample fără a se primi banii pe ele, dar Boc l-a întrerupt şi i-a răspuns apelând la o comparaţie: "În educaţie, finanţarea urmează elevul; în construcţii, finanţarea urmează constructorul".
Ulterior, Emil Boc a declarat presei că scopul vizitei sale a fost acela de a se asigura că lucrările începute vor fi încheiate la termen.
"În primul rând, am venit să ne asigurăm că lucrurile pe care le-am promis orădenilor se respectă. Vestea bună este că la 1 decembrie acest drum va fi anrobat (acoperit cu un strat protector - n .r.)", a spus el.
El a menţionat că toate lucrările pe care le-a "vizitat" în această vară, precum tronsonul dintre Turda şi Gilău al Autostrăzii Transilvania ori centura oraşului Ploieşti, vor fi finalizate până la 1 decembrie, subliniind că acesta este meritul Guvernului pe care îl conduce.
"A fost o decizie bună ca 20 la sută din PIB să alocăm pentru investiţii. La anul, când va fi un an de creştere economică, vom aloca şi mai mulţi bani", a adăugat el.
Boc a afirmat că "după ce a ajuns Berceanu din nou la minister" s-a făcut o prioritizare a lucrărilor, "iar acum se văd din plin rezultatele".
Lucrările la acest tronson al centurii Oradei au început în septembrie, fiind executate de firma Selina şi cuprinzând realizarea canalizării pluviale, a patru subtraversări pentru reţele de apă şi canalizare, mutarea reţelelor electrice din faţa CET II şi realizarea a 2,6 kilometri de şosea de centură cu patru benzi.
Lucrările la acest tronson al şoselei de centură implică investiţii de circa zece milioane de euro. La această sumă se adaugă şi cheltuielile pentru construcţia unui pasaj suprateran peste linia ferată, care să facă legătura între strada Ogorului şi ieşirea din oraş pe Calea Clujului, în zona fostului post de control. Costurile cu reabilitarea întregii şosele de centură, cu realizarea unui pod nou peste Crişul Repede, se ridică la 63 de milioane de euro.