România acordă o atenţie sporită întăririi relaţiilor bilaterale cu potenţialii furnizori pentru proiectul Nabucco, în special Azerbaidjanul şi Turkmenistanul, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea cu consilierul politic al RWE-OMV pentru proiectul Nabucco, Joschka Fischer.
Preşedintele Băsescu l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe Joschka Fischer, în discuţii fiind abordate aspecte privind stadiul actual al dezvoltării gazoductului Nabucco, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
"Preşedintele Traian Băsescu a arătat că proiectul Nabucco reprezintă componenta esenţială a coridorului energetic sudic şi a reafirmat prioritatea acordată de România implementării sale. De asemenea, şeful statului a subliniat necesitatea unei susţineri cât mai largi din partea tuturor partenerilor, pentru identificarea şi atragerea furnizorilor viabili pentru proiectul Nabucco. În context, a menţionat că România acordă o atenţie sporită întăririi relaţiilor bilaterale cu potenţialii furnizori, în special Azerbaidjanul şi Turkmenistanul, fapt reiterat şi cu prilejul recentelor întâlniri bilaterale la cel mai înalt nivel", menţionează sursa citată.
Crearea unei pieţe europene comune a gazelor ar fi un semnal puternic pentru Rusia, iar Europa trebuie să facă parteneriate în sectorul energiei, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, Josckha Fischer, consultant pentru gazoductul Nabucco din partea grupului german RWE, fost vicecancelar german.
RWE este unul dintre membri consorţiului internaţional Nabucco, în care este implicată şi România, prin transportatorul de gaze Transgaz Mediaş (TGN).
"Europa ar trebuie să se îndrepte spre parteneriate, nu spre dominaţie, şi să nu se lase dominată. Azi vedem o Europă divizată din punct de vedere al energiei. Cred în cooperare şi relaţii bune", a adăugat Fischer.
Gazoductul Nabucco este susţinut de Uniunea Europeană şi are ca scop reducerea dependenţei Europei de importurile de gaze din Rusia. Gazoductul va trasnporta gaze dintre est spre pieţele vest. În proiect sunt implicate Austria, Ungaria, România, Bulgaria, Germania şi Turcia.