Ministerul Sănătăţii a renunţat la achiziţionarea a un milion de doze de vaccin de la producători externi pentru că ar ajunge în România în primul trimestru din 2010, iar autorităţile ar fi avut nevoie de ele acum pentru imunizare, până la realizarea produsului autohton, a spus Adrian Streinu Cercel
"Companiile ne-ar putea livra vaccin abia în primul trimestru din 2010, ori noi avem nevoie acum, până când Institutul Cantacuzino va finaliza propria producţie. Vaccinarea va începe la sfârşitul lunii noiembrie, respectiv în 26 - 27, cu vaccin Anti-grip produs de Institutul Cantacuzino", a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu Cercel.
El a precizat că, până când statele vor avea vaccinul pentru gripa pandemică, "omenirea este descoperită în faţa acestei maladii".
"Realizarea unui vaccin nou poate dura între cinci şi nouă luni, după stabilirea formulei vaccinului. România este la limita inferioară a acestui interval, adică cinci luni", a adăugat secretarul de stat.
Streinu Cercel a menţionat că România a primit formula în 26 iunie, iar acum, la cinci luni, Institutul Cantacuzino va face primele doze.
Vaccinarea va fi făcută în cadrul campaniei Ministerului Sănătăţii, astfel că vaccinul Anti-grip nu se va găsi în farmacii.
Primele 1,3 milioane de doze de vaccin vor fi pentru personalul medico-sanitar, elevii de liceu şi studenţii din Iaşi şi Bucureşti. O altă parte din aceste doze va fi pentru imunizarea personalului angajat la Poliţia de Frontieră, în special în zona graniţei cu Ucraina.
Totodată, câte 50.000 de doze vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Braşov pentru începerea vaccinării, a mai spus Streinu Cercel.
Ministerul Sănătăţii a trimis, vineri, cereri la patru producători agreaţi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) pentru un milion de doze de vaccin AH1N1.
Secretarul de stat Adrian Streinu Cercel declara, vineri, că această cerere a fost făcută în contextul în care în România au apărut mai multe cazuri de gripă AH1N1 în multe unităţi de învăţământ din Iaşi, Bucureşti, Cluj, Ploieşti şi în alte oraşe ale ţării.
"În acest context epidemiologic, am hotărât că, pentru a acţiona rapid şi pentru a restrânge cât mai mult numărul îmbolnăvirilor, ar trebui să începem imunizarea împotriva gripei AH1N1. Guvernul României s-a bazat pe producţia de vaccin a Institutului Cantacuzino şi, în aceste condiţii, nu a contractat achiziţia vaccinului de la alţi producători", a spus Adrian Streinu Cercel.
El a adăugat că alte guverne au făcut contracte încă din luna iulie cu producătorii de vaccin pentru gripa nouă, însă atunci Executivul român a anunţat că va lua vaccinul din producţie naţională, respectiv de la Institutul Cantacuzino, pentru că numărul cazurilor nu era foarte mare.
Streinu Cercel a menţionat că există un acord de întrajutorare în cazul pandemiei AH1N1 între ţările membre UE, astfel încât, dacă apar situaţii foarte grave, respectivele state să se ajute cu o anumită cantitate din vaccinul pentru gripa nouă.
"România nu are încă situaţii foarte grave, respectiv o mortalitate ridicată, cauzată de creşterea numărului cazurilor de gripă AH1N1, de aceea statele membre UE nu pot livra imediat României o anumită cantitate de vaccin. În schimb, România poate cere producătorilor livrarea de urgenţă a acestui vaccin pentru limitarea îmbolnăvirilor", a explicat Adrian Streinu Cercel.