Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Galaţi, că dizolvarea Parlanmentului, menţionată, sâmbătă, de şeful statului, este "cea mai proastă variantă", afirmând că Traian Băsescu doreşte prelungirea crizei, "o vrea pe Elena Udrea prim-ministru şi nu îi pasă de popor".
Candidatul PSD la preşedinţie a spus, la un miting electoral în Galaţi, referindu-se la declaraţia făcută de şeful statului la Iaşi, sâmbătă, despre dizolvarea Parlamentului, că "este fără îndoială cea mai proastă variantă pe care o putem găsi".
Geoană a menţionat că această idee este susţinută de şeful statului în ciuda faptului că Traian Băsescu şi PDL au provocat criza politică găsindu-l pe Dan Nica "ţap ispăşitor".
Liderul PSD a spus că, practic, Traian Băsescu propune, prin referirea la dizolvarea Parlamentului, încă cel puţin trei luni de criză politică şi alegeri anticipate în primăvara anului 2010. Geoană a afirmat că Băsescu îşi continuă "de o manieră cinică planul".
"Vrea să conducă cu ai lui, o vrea pe Elena Udrea prim-ministru şi nu îi pasă de popor", a spus Geoană, la care cei prezenţi au început să huiduie şi să scandeze lozinci anti-Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Iaşi, că nu doreşte alegeri anticipate, dar a menţionat că nu poate să nu se gândească la faptul că dizolvarea Parlamentului este o metodă democratică de a ieşi dintr-o criză politică.
Preşedintele a spus că nu doreşte alegeri anticipate, pentru că acestea ar pica într-un moment foarte prost. "Nu-mi doresc alegeri anticipate, pentru că pică într-un moment foarte prost", a spus şeful statului.
El a adăugat însă că, pe de altă parte, că nu poate să nu se gândească la faptul că dizolvarea Parlamentului este o metodă democratică de a ieşi dintr-o criză politică. "Însă nici nu pot gândi că acest instrument de deblocare a crizelor politice pe care îl reprezintă alegerile anticipate nu pot să-l folosesc", a spus Băsescu.
Preşedintele a menţionat că dizolvarea Parlamentului este o metodă de depăşire a unei crize politice.
Parlamentul se va exprima, miercuri, prin vot, în plen, în legătură cu învestirea sau nu a Cabinetului Croitoru.
Potrivit Constituţiei, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. De asemenea, în cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.