Ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, joi, că suma totală investită în organizarea referendumului este de aproximativ 2,4 milioane de lei şi a adăugat că ministerul nu va face nicio campanie pentru promovarea acestuia.
Blaga a spus că suma cheltuită de minister pentru tipărirea buletinelor de vot pentru referendum este de aproximativ 440.000 de lei. El a subliniat că aceasta este singura cheltuială din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) pentru organizarea referendumului.
Ministrul a menţionat că MAI nu va face nicio campanie pentru promovarea referendumului, singura campanie de informare derulată de minister fiind aceea privind votul ilegal.
Întrebat de jurnalişti dacă poliţiştii au refuzat să asigure paza şi protecţia pe durata alegerilor şi referendumului, Blaga a spus că nu există un asemenea refuz şi că "poliţiştii îşi vor face treaba".
Guvernul a adoptat, vineri, două hotărâri care permit organizarea referendumului pentru Parlamentul unicameral simultan cu alegerile prezidenţiale.
Ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor a precizat că vor fi folosite aceleaşi ştampile şi birouri electorale, urmând ca pentru referendum să fie realizate două buletine de vot, pentru fiecare întrebare.
"De aceea, cheltuielile sunt mici, respectiv doar 440.000 de lei pentru buletinele de vot, În acelaşi timp, am completat unele lipsuri din actele aprobate până acum privind secţiile speciale: nu erau plătiţi operatorii din cele 3.400 de secţii şi, în total, cheltuielile suplimentare sunt 2,47 milioane lei", a arătat Blaga.
Va fi o singură listă electorală permanentă, iar votanţii vor semna de două ori dacă doresc să ridice şi cele două buletine de vot pentru referendum. Va fi completată şi declaraţia pe proprie răspundere prin care atestă că nu au mai votat în altă secţie de votare, inclusiv pentru referendum.
"Vor fi trei urne de vot, tocmai de aceea sunt nişte cheltuieli suplimentare la statistică. Se va lucra în aceeaşi locaţie, dar cu două comisii, una pentru referendum şi una pentru alegerile prezidenţiale", a adăugat Blaga.
Ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor a declarat, săptămâna trecută, că ministerul pe care îl conduce "va zbârnâi" în organizarea alegerilor prezidenţiale. Blaga a mai spus atunci că, astfel, va fi stopată "demagogia unor politicieni care au zis că acest minister ar putea frauda alegerile", adăugând că "acest minister merită mai mult respect".
Referitor la menţinerea ordinii în ziua votului, în secţiile de votare vor fi instalate camere video pentru evitarea situaţiilor de vot multiplu.
Duminică, Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat campania "Votul ilegal înseamnă închisoare". "Românii să nu încerce să voteze de mai multe ori, pentru că o fac pe pielea lor. (...) Oricine poate vota oriunde, de preferinţă în secţia unde este arondat, doar o singură dată", a avertizat Blaga.
Dispeceratul 112 va suplimenta operatorii de intervenţie, pentru a prelua sesizări legate de eventuale nereguli electorale, în ziua votului. Verificările în astfel de cazuri vor fi făcute de poliţişti cu competenţe judiciare şi vor fi preluate de echipe de cercetare şi de procurori.
Potrivit datelor preliminarii deţinute de minister, 62.600 de angajaţi ai MAI vor fi mobilizaţi pentru asigurarea desfăşurării corecte a procesului electoral. Dintre aceştia, 46.100 se vor ocupa de pază, iar 16.500 de menţinerea ordinii publice. Blaga a rugat, totuşi, primarii şi prefecţii să formeze echipe ale poliţiei locale pentru a asigura paza, astfel ca mai multe efective să poată trece în menţinerea ordinii publice.