Gheorghe Pogea, propus ministru al Finanţelor, a declarat, miercuri, la audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului, întrebat despre protestele crescătorilor de animale, că el nu gestionează bugetul Agriculturii, dar a menţionat că se vor acorda subvenţii în tranşe.
Senatorul PNL Radu Ruşanu i-a amintit lui Gheorghe Pogea o declaraţie a sa de la audierea din decembrie 2008 în faţa comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament când a fost învestit în funcţia de ministru al Finanţelor, în care spunea că "acordarea subvenţiilor în agricultură se va face înaintea începerii lucrărilor agricole, iar în zootehnie atunci când este nevoie".
Gheorghe Pogea a spus că pentru anul 2009 au fost prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii 2,77 miliarde lei şi 160 de milioane lei la ultima rectificare bugetară.
"În luna iulie, Ministerul Finanţelor Publice a acordat un avans de trezorerie pentru plata suprafeţelor pe hectar, iar astăzi pentru plăţile complementare, un miliard 800 de milioane trebuie să fie plătite din 16 octombrie. Prin faptul că, astăzi, reprezentanţii crescătorilor de ovine s-au arătat nemulţumiţi, eu spun că sunt îndreptăţiţi, dar că problema este în altă parte. Eu nu gestionez bugetul Ministerului Agriculturii, să împart subvenţiile", a spus Pogea.
El a menţionat că vor fi prevăzute fonduri şi pentru crescătorii de ovine, care vor fi alocate în două tranşe.
Despre plata subvenţiei pe cap de vită, Pogea a arătat că resursele bugetare sunt limitate, dar se vor da tot în tranşe şi pentru prima tranşă au fost alocate 100 de milioane lei de la bugetul Ministerul Agriculturii şi 160 de milioane de lei de la buget.
Câteva sute de fermieri s-au adunat, miercuri dimineaţă, în faţa sediului Ministerului Finanţelor, numărul lor ajungând la 1.300 pe parcursul zilei. Crescătorii de taurine s-au îmbrâncit în câteva rânduri cu jandarmii care asigură ordinea la Ministerul Finanţelor, protestele degenerând atunci când aceştia au încercat să ridice un fermier.
Sindicaliştii au discutat cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, dar pentru că negocierile nu au dus la niciun rezultat, o parte a plecat spre Palatul Cotroceni, pentru continuarea protestelor.
Aproximativ 500 de crescători de taurine au protestat violent, miercuri după-amiază, în faţa Palatului Coroceni, nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor. Aceştia au încercat fără succes să forţeze cordonul de jandarmi.
Intrarea liderilor lor la discuţii la Palatul Cotroceni i-a temperat pe sindicalişti. Preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine i-a anunţat pe sindicalişti că liderii lor vor cere să li se dea banii până în alegeri.
Preşedintele Traian Băsescu i-a primit, miercuri, la Cotroceni, pe reprezentanţii crescătorilor de animale care protestează la Preşedinţie, deşi iniţial anunţase că nu se va întâlni cu aceştia. Opt lideri ai crescătorilor de animale, care protestează miercuri în zona Palatului Cotroceni, au fost primiţi la Preşedinţie, unde ar urma să aibă o discuţie cu şeful statului, potrivit lui Costel Caraş, preşedintele Sindicatului crescătorilor de taurine.
După ce vor picheta Palatul Cotroceni, sindicaliştii se vor întoarce la Ministerul Finanţelor, unde intenţionează să rămână peste noapte. Ei au aprobare pentru a înnopta, în maşini, în faţa Ministerului Finanţelor atât în noaptea de miercuri spre joi, cât şi în cea de joi spre vineri. Crescătorii de taurine au aprobare de pichet pentru trei zile, între orele 9.00 şi 20.00.
Un alt protest, organizat de Federaţia Agrostar şi la care au participat peste 200 de crescători de oi şi capre, a avut loc miercuri, între orele 11.00 şi 14.00, la sediul Ministerului Agriculturii.
Prima rundă de negocieri dintre fermierii afiliaţi la Agrostar şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii s-a încheiat, discuţiile urmând să fie reluate după şedinţa de Guvern în care ministrul interimar Radu Berceanu va prezenta problemele sindicaliştilor, potrivit promisiunii făcute acestora.
Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, le-a propus sindicaliştilor în timpul discuţiilor de la minister plata subvenţiei în trei tranşe, însă această soluţie nu a fost acceptată. În aceste condiţii, Berceanu a promis că va prezenta în Guvern mandatul protestarilor, urmând ca negocierile cu aceştia să fie reluate după ora 18.00.
Fostul ministru PSD al Agriculturii Ilie Sârbu a declarat, miercuri, că plata subvenţiilor şi ajutoarelor de stat pentru crescătorii de ovine şi bovine era prevăzută atât în bugetul de stat, cât şi într-o OUG, dar Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu a transferat banii Ministerului Agriculturii.
Vicepreşedintele PSD a spus că sumele pentru co-plata unor finanţări, pentru acordarea subvenţiilor şi a ajutoarelor de stat au fost stabilite încă prin bugetul de stat pe 2009 aprobat de Parlament.
Sârbu a menţionat că, prin OUG 15 şi OUG 35, precum şi printr-un memorandum aprobat de Guvern în 14 iunie 2009, erau prevăzute sumele pe care Ministerul Finanţelor trebuia să le transfere către Ministerul Agriculturii în vederea efectuării plăţilor către crescătorii de ovine şi bovine.
Fostul ministru al Agriculturii a afirmat că sunt posibile şi sancţiuni din partea Comisiei Europene dacă Guvernul nu plăteşte cofinanţările, ajutoarele şi subvenţiile în agricultură, întrucât acestea au fost convenite cu CE, pentru perioade între 5 şi 7 ani.
Alături de fostul ministru al Agriculturii a intervenit şi Daniel Constantin, fost director general al APIA, care a precizat că agenţia a finalizat în 15 octombrie verificările şi a transmis Ministerului Agriculturii situaţia efectivelor de bovine şi ovine eligibile pentru plata sumelor complementare fondurilor europene.
Constantin a precizat că, potrivit negocierilor cu CE, s-a stabilit pentru 2009 plata, de la bugetul comunitar european, a sumei de 182 de milioane euro pentru 1,392 milioane capete bovine şi a sumei de 66 milioane euro pentru aproximativ 6,3 milioane capate ovine.
Fostul director APIA a precizat că aceste sume trebuiau plătite de Guvern, în urma transmiterii documentaţiei de către APIA pe 15 octombrie, Guvernul urmând să recupereze banii din bugetul Comisiei Europene.