Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la Kanal D, că nu este de acord cu mărirea taxelor, plecând de la premisa că a mări taxele în perioadă de criză este inutil, pentru că se măreşte evaziunea.
"La începerea negocierilor (cu FMI - n.r.) am spus că sunt două lucruri de nenegociat: cota unică şi TVA. (…) Probabil se va face presiune în continuare din partea Fondului să creştem undeva. Am spus în niciun caz nu se va atinge cota unică. Ne vom lupta şi pentru TVA. Dacă ar fi să aleg unde să se intervină, aş fi de acord pe TVA, dacă aş fi în situaţia să aleg între cele două. Ceea ce vă pot spune însă acum este că rămân pe aceeaşi poziţie în relaţia cu Fondul, să nu mărim nici un fel de taxe, pentru că plec de la convingerea că a mări taxele în perioadă de criză este inutil, mărim evaziunea", a declarat Traian Băsescu.
El a mai spus că o precedentă declaraţie a sa a fost interpretată de un ziarist care "a tras cu urechea" la o discuţie pe care şeful statului a avut-o cu afacerişti americani şi germani.
"Un ziarist a tras cu urechea la o discuţie pe care am avut-o cu oamenii de afaceri americani şi germani, şi de acolo a lansat-o: «Preşedintele e de acord cu mărirea TVA», ceea ce nu este adevărat. Eu am prezentat următoarea situaţie - avem presiuni enorme pentru creşterea venitului bugetului de stat, ca să micşorăm deficitul - şi răspunsul meu a fost: sunt aceşti doi piloni, pe care nu am vrut să îi mişcăm la semnarea acordului cu Fondul", a adăugat preşedintele Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a admis într-o discuţie cu uşile închise cu investitorii străini, că TVA ar putea fi majorată din 2010, el declarând, potrivit unor surse participante la întâlnire, citate, pe 5 octombrie, de "Ziarul Financiar", că preferă creşterea TVA majorării cotei unice de impozitare. "Prefer majorarea TVA majorării cotei unice de impozitare", le-ar fi spus şeful statului oamenilor de afaceri străini, la Forumul Economic Român, în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri care s-a desfăşurat cu uşile închise, conform surselor citate de ZF.
"Putem avea avea în vedere inclusiv o reformă a veniturilor, pentru că România are unul din cele mai scăzute niveluri al veniturilor publice din PIB, de aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru care ajung în jur de 40%. Va trebui să facem această consolidare fiscală, iar dacă va trebui să luăm una dintre măsuri, vom păstra în continuare cota unică, impozitul pe profit, impozitul pe venit, pentru că ele au fost cele care au îmbunătăţit conformarea voluntară la plată a obligaţiilor şi au stimulat atractivitatea investiţională. Dacă este posibil ca din una dintre taxe, în special TVA, să ne rezulte că avem un deficit, o vom prezenta public", a declarat, ulterior, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.
Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 4,5% din PIB după primele opt luni ale anului, în urcare cu un punct procentual comparativ cu nivelul înregistrat la finele lunii iulie, de 3,5% din PIB-ul revizuit.
Fondul Monetar Internaţional a fost de acord, la începutul lunii august, după prima evaluare a acordului stand-by de împrumut, cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%.