Termenul până la care întreprinderile din România pot depune proiecte pentru atragerea fondurilor nerambursabile puse la dispoziţie prin FSE a fost prelungit până la 31 martie 2010, până în prezent fiind selectate cereri în valoare de 22,61 milioane de euro, din cele 142,4 milioane de euro alocate.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) informează, luni, că a decis "să mai dea o şansă" întreprinderilor din România de a atrage, prin proiecte, sumele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, prin Fondul Social European, reamintind că accesarea fondurilor nerambursabile, în perioada de criză, reprezintă un sprijin real pentru menţinerea locurilor de muncă şi îmbunătăţirea performanţelor propriilor angajaţi.
Potenţialii beneficiari ai schemelor de ajutor de stat şi de minimis vor putea depune proiecte până la 31 martie 2010 pentru liniile de finanţare privind acordarea de ajutor pentru acoperirea costurilor salariale a persoanelor nou încadrate, pentru acoperirea costurilor salariale a persoanelor din mediul rural nou încadrate, pentru programe de mentorat pentru tinerii angajaţi, pentru calificarea/recalificarea angajaţilor proprii sau pentru acoperirea costurilor cu asigurarea condiţiilor pentru sănătate şi securitate la locul de muncă.
Anul acesta, întreprinderile din România au avut posibilitatea să acceseze, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), finanţări nerambursabile în valoare totală de 142,4 milioane de euro.
Potrivit MMFPS, până în 9 octombrie s-au depus 294 de cereri de ajutor de stat şi de minimis în valoare de 48,40 milioane euro, dintre acestea fiind evaluate 250 şi selectate doar 128, cu o valoare nerambursabilă de 22,61 milioane de euro.
Pentru linia de finanţare "Sprijin financiar pentru ocupare" au fost depuse 32 de cereri de finanţare cu o valoare totală de 4,76 milioane de euro, au fost evaluate 28 de cereri, din care au fost selectate pentru finanţare doar 11, cu o valoare totală de 3,03 milioane de euro, ceea ce reprezintă 11,76% din suma alocată.
Pentru linia de finanţare "Sprijin financiar pentru ocuparea persoanelor din mediul rural" au fost depuse opt cereri de finanţare cu o valoare totală de 0,7 milioane euro şi din şapte cereri evaluate a fost selectată pentru finanţare doar una, cu o valoare a ajutorului solicitat de 0,02 milioane euro, ceea ce reprezintă 0,07% din suma alocată.
În ce priveşte linia de finanţare "Programe de mentorat pentru tinerii angajaţi" a fost depusă o singură cerere de finanţare cu o valoare de 0,37 milioane euro, care a selectată pentru finanţare.
Întreprinderile din România au fost mai interesate de obţinerea de fonduri pentru calificarea/recalificarea angajaţilor proprii, pentru această linie de finanţare fiind depuse 53 de cereri de finanţare cu o valoare totală solicitată de 8,97 milioane euro. Potrivit MMFPS, au fost evaluate 45 de cereri, din care au fost selectate pentru finanţare 23, cu o valoare totală a ajutorului solicitat de 3,12 milioane de euro, ceea ce reprezintă 19,12% din suma alocată.
Pentru linia de finanţare "Specializarea/ perfecţionarea angajaţilor proprii" au fost depuse 110 cereri de finanţare cu o valoare totală solicitată de 22,6 milioane de euro, au fost evaluate 93 de cereri din care au fost selectate pentru finanţare 41, cu o valoare totală a ajutorului solicitat de 9,72 milioane de euro, ceea ce reprezintă 73% din suma alocată.
Alte 90 de cereri de finanţare au fost depuse pentru linia "Bani pentru sănătatea şi siguranţa salariaţilor", 76 dintre acestea fiind evaluate iar 51 au fost selectate pentru finanţare. Valoarea totală a proiectelor selecate este de 6,34 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 28,8% din suma alocată.
Pot aplica în cadrul acestor linii de finanţare doar întreprinderile, indiferent de mărime şi de natura capitalului, iar suma maximă pe care o poate accesa un potenţial beneficiar este de două milioane de euro pentru angajarea de noi salariaţi, două milioane de euro pentru formarea profesională a angajaţilor şi 200.000 de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
Din aceste fonduri, angajatorii pot subvenţiona pe o perioadă de 12 luni jumătate din salariile noilor angajaţi care provin din rândul şomerilor ce nu şi-au găsit un loc de muncă în ultimele şase luni, precum şi a persoanelor care sunt unici întreţinători de familie, sau care au depăşit vârsta de 50 de ani, sau provin din comunităţi rome, ori nu au studii.
Pentru angajarea celor care sunt în şomaj de mai bine de doi ani angajatorii pot subvenţiona tot 50% din salarii, dar timp de 24 de luni, iar pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi – 75% din salarii şi 100% din investiţiile făcute pentru adaptarea spaţiului de lucru şi asigurarea echipamentelor necesare acestor persoane.
În ceea ce priveşte formarea profesională, generală şi specifică, subvenţia acordată unei întreprinderi este cuprinsă între 25% şi 80% din cost, în funcţie de de cursul de formare, mărimea întreprinderii şi tipul angajatului.