Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a făcut "eforturi mari" în vederea revizuirii acordului cu FMI, opinând că trebuie operate "anumite modificări" pentru că România nu va putea îndeplini toate obligaţiile asumate până la 31 decembrie.
"Avem o vizită a FMI şi am făcut eforturi mari ca această revizuire a acordului cu Fondul să se facă, în primul rând că trebuie constatat dacă România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate pe primele trei trimestre, pentru a se elibera tranşele de împrumut pentru luna decembrie şi, în acelaşi timp, trebuie făcută revizuirea acordului pentru 2010, pentru că pe 15 decembrie este şedinţa board-ului, în care se pot aproba revizuiri ale acordului. Este clar că trebuie făcute anumite modificări pentru că România nu va putea îndeplini toate obligaţiile asumate până la 31 decembrie", a declarat Băsescu.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla în România în perioada 28 octombrie-9 noiembrie, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar ar putea fi nevoie şi de o altă delegaţie care să discute cu noul Guvern, a anunţat instituţia.
"Din cauza situaţiei politice actuale, misiunea FMI va iniţia discuţii cu autorităţile pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar este posibil să fie nevoie de o nouă delegaţie care să continue negocierile după ce se va forma noul guvern", a declarat într-un comunicat şeful misiunii instituţii financiare internaţionale în România, Jeffrey Franks.
El a precizat că FMI va vizita România împreună cu echipe de reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Oficialii FMI se vor întâlni şi cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, asociaţiilor de afaceri, băncilor şi ai organizaţiilor societăţii civile.
"Misiunea va prezenta concluziile la sfârşitul vizitei. Încheierea cu succes a celei de-a doua revizuiri a acordului va necesita angajament politic larg pentru aprobarea bugetului pe 2010, care să ţintească un deficit de maxim 5,9% din PIB", a adăugat şeful misiunii FMI.
Oficialul instituţiei a explicat că, după ce se va ajunge la un acord cu privire la politicile fiscale şi macroeconomice esenţiale pentru succesul programului, Consiliul Executiv al instituţiei îl va analiza.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşă din împrumut, care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by, din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreiei statului aflat la BNR.
Cea de-a treia tranşă din împrumut are o valoare de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro) şi ar urma să fie acordată în luna decembrie, în funcţie de raportul celei de-a doua evaluări.