Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a fost desemnată sâmbătă candidat la alegerile prezidenţiale din 17 ianuarie de partidul său, în faţa mai multor zeci de mii de susţinători reuniţi în aer liber în centrul Kievului, relatează AFP.
"Decizia a fost luată în unanimitate", a declarat mâna dreaptă a lui Timoşenko, Oleksandr Turcinov, de pe o scenă gigantică albă, instalată în piaţa centrală din Kiev, Maidan, unde susţinătorii s-au reunit în congres.
Acest loc este un soimbol al "revoluţiei portocalii" de la sfârşitul lui 2004, care i-a adus la putere pe şeful Guvernului şi aliatul său din perioada respectivă, preşedintele în exerciţiu, Viktor Iuşcenko.
"Ţara mea valorează pentru mine mai mult decât propria-mi viaţă", a declarat Timoşenko, îmbrăcată într-un costum alb decorat cu broderii tradiţionale ucrainene roşii şi cu eterna sa tresă blondă înfăşurată în jurul capului.
"Calea noastră este comunitatea europeană", a declarat ea. "Nu avem dreptul să fim în confruntare cu vecinii noştri", a adăugat ea, promiţând să contruiască "relaţii demne" cu Moscova, ale cărei legături cu prooccidentalul Iuşcenko sunt foarte tensionate.
Timoşenko a atacat "vechile echipe" care "vor să se întoarcă" la putere, o aluzie explicită la principalul său rival, liderul opoziţiei proruse, Viktor Ianukovici, candidatul învins la alegerile prezidenţiale din 2004.
Acuzată de criticii săi de derive autoritare, ea a pledat în favoarea unei "dictaturi a legii", promiţând "să facă ordine la putere".
"Oamenii sunt leneşi, se vrea în sfârşit o femeie în fruntea statului", a comentat o pensionară din Kiev, Galina Terliuk.
Timoşenko, susţinută în special de vestul şi centrul ucrainofon, se află în prezent pe locul al doilea în sondajele de opinie, cu 13-16 la sută din intenţiile de vot, fiind devansată de principalul său rival, liderul opoziţiei proruse Viktor Ianukovici (22-27 la sută), popular în estul şi sudul rusofil.
Cu o popularitate grav afectată de criza economică mondială, care s-a resimţit puternic în Ucraina, Iulia Timoşenko ar fi devansată clar în al doilea tur de Ianukovici (24-28 la sută, faţă de 33-40 la sută), a cărui candidatură a fost ratificată cu o zi înainte de Partidul Regiunilor.
Dar această femeie minionă, cunoscută pentru combativitatea sa excepţională, a "dovedit de nenumărate ori că pentru ea nu există obstacole de nedepăşit", sublinia recent săptămânalul independent Korrespondent.
Timoşenko este urmată în sondaje de fostul preşedinte al Parlamentului, Arseni Iaţeniuk (11-13 la sută din intenţiile de vot), înregistrat vineri drept candidat de Comisia Electorală.
În vârstă de 49 de ani şi originară din Dnipropetrovsk (est), Timoşenko a avut o carieră plină de surprize: inginer-economist în perioada URSS, apoi patroană bogată a unei companii energetice în anii '90, ea a devenit vicepremier, după care a fost concediată. Încarcerată timp de 40 de zile în 2001 pentru corupţie, ea cunoaşte ulterior triumful odată cu "revoluţia portocalie".
Suspectată că s-ar fi îmbogăţit graţie comerţului cu gaz, lucrativ şi opac, după destrămarea URSS şi independenţa Ucrainei, Timoşenko eludează întrebările despre valoarea averii sa.
În februarie 2005, ea a devenit prima femeie din Ucraina aflată la conducerea Guvernului.
Demisă după şapte luni de preşedintele Iuşcenko, ea a îndeplinit în decembrie 2007 o nouă "misiune imposibilă", redevenind premier.