Premierul interimar Emil Boc a declarat că la discuţia de vineri de la Guvern cu premierul desemnat Lucian Croitoru i-a oferit acestuia sprijin politic pentru formarea noului Cabinet, inclusiv cu "resurse umane".
Emil Boc a precizat însă că decizia finală privind noul Cabinet îi va aparţine în totalitate lui Lucian Croitoru.
"Lucian Croitoru va decide când va face publică lista privind miniştrii din Cabinet. Noi i-am oferit încă o dată sprijin politic, inclusiv resurse umane pentru formarea acestui Cabinet, dar decizia finală îi va aparţine acestuia", a spus Boc.
Aproape toţi miniştrii PDL s-au adunat la Palatul Victoria, pentru discuţii cu Boc şi Croitoru.
Preşedintele PDL Bucureşti, primarul sectorului 3 Liviu Negoiţă, a declarat vineri la un eveniment de lansare a campaniei electorale, că premierul Lucian Croitoru va veni săptămâna viitoare în Parlament cu o echipă de specialişti din care nu va face parte niciun om politic.
Surse din conducerea PDL au declarat, anterior, agenţiei MEDIAFAX că premierul desemnat Lucian Croitoru ar putea transmite Parlamentului vineri sau luni dimineaţă lista Executivului pentru care cere votul de învestitură, Cabinet format din maximum 14 ministere conduse de tehnocraţi.
Lucian Croitoru va avea un Executiv restrâns, cu maximum 14 ministere, aceste discuţii având loc în colegiul Director al PDL desfăşurat miercuri dimineaţă la Palatul Parlamentului.
Potrivit surselor citate, mai multe portofolii care se regăsesc acum în Guvern vor dispărea sau vor fi transformate în departamente printre acestea aflându-se Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul pentru IMM-uri, Ministerul Dezvoltării - care ar putea intra la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.
Sursele citate au mai precizat că este posibil ca Lucian Croitoru să opteze pentru miniştri tehnocraţi, ceea ce înseamnă că actualii miniştri democrat-liberali nu se vor mai afla în noua formulă de guvern.
Democrat-liberalii doresc astfel să ofere cât mai puţine motive Parlamentului de a respinge această echipă condusă de Lucian Croitoru, ideea unui guvern tehnocrat fiind acceptată în principiu de toate partidele parlamentare.
Sursele din PDL au mai precizat că este posibil ca Lucian Croitoru să transmită Parlamentului lista noului executiv în cursul zilei de vineri sau luni dimineaţă, ţinând cont că legea fundamentală prevede că termenul până la care premierul desemnat se prezintă în faţa Parlamentului este de 10 zile.
În cursul zilei de joi sau vineri, liderii democrat-liberali urmează să mai aibă o ultimă discuţie cu premierul desemnat, Lucian Croitoru, în vederea definitivări schemei guvernamentale.
Potrivit articolului 103 din Constituţie, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în 15 octombrie, că l-a desemnat pentru funcţia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.