Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a aprobat, până luni, 5.900 de contracte de garantare pentru achiziţia de locuinţe prin programul "Prima Casă", valoarea solicitărilor reprezentând un sfert din bugetul alocat de guvern, de un miliard de euro.
"Până pe 19 octombrie au fost aprobate circa 5.900 de solicitări de garantare pentru programul «Prima Casă», dintre care 25% pentru contractarea de locuinţe noi, construite după 2008, şi 75% pentru locuinţe vechi, de dinainte de 2008. (...) Până acum 25% din fondul alocat acestui program a fost angajat", a declarat, joi, Rodica Ionescu, consilier al preşedintelui FNGCIMM, la Romania Construct Forum 2009, organizat de Mediafax.
Ea a reamintit intenţia Fondului de a sprijini firmele mici şi mijlocii de dezvoltare imobiliară pentru a obţine finanţare, prin introducerea unui produs de garantare a 80% creditelor luate de aceştia pentru construcţia de locuinţe, dacă au antecontracte semnate pentru circa 75% din suprafaţă.
"Au fost critici de ce nu se solicită mai multe garanţii pentru locuinţe noi, ci pentru vechi. Prin acest instrument vrem să sprijinim dezvoltatorii", a spus Ionescu.
Persoanele care vor să ia credite prin programul "Prima Casă" plătesc un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii este EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Programul a fost lansat în urmă cu aproximativ trei luni.