Referendumul iniţial de preşedinte pentru un Legislativ unicameral este soluţia prin care parlamentarii vor primi o lecţie din partea populaţiei şi vor fi obligaţi să renunţe la privilegii, a declarat premierul Emil Boc, care a apreciat că opţiunea pentru un Parlament redus va fi de peste 80%.
"Referendumul este necesar, pentru că altfel parlamentarii nu vor renunţa niciodată la privilegii. Trebuie să vină românii să le dea o lecţie parlamentarilor şi să le spună că nu au nicio şansă şi că trebuie să îşi reducă privilegiile", a spus Boc, adăugând că de aici trebuie să înceapă "strânsul curelei".
El a explicat că numărul maxim de 300 parlamentari trebuie introdus în Constituţie, prin revizuirea acesteia, şi nu într-un proiect de lege, cum propune PNL, care poate fi modificat ulterior.
Premierul interimar a anunţat din nou că Guvernul se va reuni, vineri, în şedinţă, pentru a aproba actele normative care vor permite organizarea referendumului în secţiile în care se va vota şi pentru alegeri prezidenţiale.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că a semnat decretul pentru organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 în 22 noiembrie, odată cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
El a spus că decretul conţine două articole. Potrivit lui Băsescu, primul articol prevede că populaţia este chemată să-şi exprime voinţa legat de trecerea la Parlament unicameral şi de reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.
El a mai spus că a semnat decretul în condiţiile în care avizul Parlamentului, negativ în cazul de faţă, este consultativ.
Emil Boc a anunţat anterior că Guvernul se va reuni, vineri, în şedinţă, pentru a stabili cadrul normativ metodologic de organizare a referendumului pentru Parlamentul unicameral, dacă şeful statului va semna, joi, decretul.
Parlamentarii au avizat negativ, miercuri, în plenul reunit al celor două Camere, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind convocarea unui referendum naţional în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale pe tema Parlamentului unicameral şi a reducerii numărului parlamentarilor la maximum 300.
PNL a depus la Parlament un proiect de modificare a Legii electorale care prevede reducerea numărului de parlamentari la 316, a anunţat, joi, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, arătând că pentru diminuarea numărului de aleşi nu este nevoie de un referendum, ci de o "simplă modificare" legislativă.