Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat, miercuri, că ministerul a făcut propuneri, astfel încât majorarea fondului de salarii să fie obţinută prin negociere şi nu prin aplicarea directă a unor creşteri salariale.
Valentin Mocanu a spus că a înaintat partenerilor sociali o serie de propuneri astfel încât majorarea salariului minim de 17,5%, dacă valoarea stabilită va rămâne 705 lei, să nu ducă şi la o majorare, în aceeaşi proporţie, a fondului de salariu.
"Am făcut nişte propuneri astfel încât majorarea fondului de salarii să fie obţinută prin negociere şi nu prin aplicarea directă a unor creşteri salariale", a explicat Mocanu.
Secretarul de stat a mai spus că partenerii sociali vor analiza această propunere şi săptămâna viitoare vor veni cu un punct de vedere.
De asemenea, Valentin Mocanu a atras atenţia partenerilor sociali că decizia de majorare a salariului minim trebuie să ţină cont şi de integrarea în zona euro.
"Trebuie să avem în calcul o dinamică accentuată a salariului minim pe economie pentru a nu fi un pericol pentru economia românească atunci când vom adera la zona euro", a mai spus Mocanu.
Întrebat dacă Executivul va putea să aibă o hotărâre de guvern privind salariul minim până la 1 noiembrie, aşa cum au cerut sindicatele, secretarul de stat a afirmat că acest lucru ar putea fi posibil dacă va exista un guvern abilitat.
Confederaţiile sindicale au înaintat un document prin care solicită ca hotărârea de guvern privind stabilirea salariului minim de anul viitor să fie finalizată până la 1 noiembrie.
Sindicaliştii au afirmat însă că ar accepta o majorare la 705 lei, dar că nu renunţă la grila din Contractul Colectiv de Muncă, aşa cum au cerut patronatele.
"Noi suntem raţionali şi nu vrem să aruncăm economia în aer cu cereri nejustificate. Rămânem la 705 deşi nevoile ar fi mult mai mari", a afirmat vicepreşedintele Meridian, Marian Stoica.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a afirmat că discuţiile privind stabilirea salariului minim "bat pasul pe loc", iar patronatele sunt îndreptăţite să ridice problema cadrului macro-economic.
"Sunt lucruri de bun simţ care trebuie discutate dar lipseşte interlocutorul principal", a afirmat Costin, criticând lipsa de implicare a miniştrilor, după votarea moţiunii de cenzură.
Preşedintele BNS a subliniat ca înainte de moţiune miniştrii făceau eforturi mari pentru a discuta zilnic cu partenerii sociali, acest lucru nefiind valabil şi după.
"Lipsa de implicare a miniştrilor ne duce într-o situaţie fără ieşire. Dacă nu terminăm în cel mai scurt timp circul politic România nu poate să evite o situaţie economică şi socială cu consecinţe foarte grave", a spus Costin.