E.ON va aplica "măsuri adiţionale" de reorganizare, bazate pe plecări voluntare de personal şi posibil şi concedieri colective, pentru eficientizare, şi are "dubii serioase" că protestele sindicaliştilor reprezintă o soluţie, au declarat oficialii companiei.
"Ceea ce managementul companiilor (deţinute de E.ON în România, n.r.) îşi doreşte este în mod foarte clar continuarea dialogului cu sindicatele, chiar şi în aceste condiţii dificile. Avem însă dubii serioase în ceea ce priveşte posibilitatea de a rezolva vreuna din provocările cu care ne confruntăm în această perioadă prin proteste publice", a declarat, miercuri, într-un comunicat, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, ca răspuns la intenţia sindicaliştilor de a organiza pichete.
Sindicaliştii din energie şi gaze au anunţat că vor picheta, săptămânal, începând cu 28 octombrie, sediile prefecturilor şi pe cel al Ministerului Economiei, nemulţumiţi de măsurile de reorganizare şi disponibilizare de personal, dar şi de condiţiile de muncă. Totodată, sindicaliştii au anunţat că vor organiza pichete la sediul E.ON din Iaşi, începând tot cu 28 octombrie, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 12.00-14.00.
"Suntem conştienţi de problemele sociale de pe piaţa muncii din România şi de aceea avem întotodeauna un dialog deschis şi constructiv cu sindicatele. (...) Aceste măsuri de optimizare adiţionale trebuie implementate în companiile operaţionale E.ON până la sfârşitul anului, pentru ca procesul de modernizare să poată continua, pentru a rezulta companii energetice cu adevărat competitive la sfârşitul procesului", a adăugat Hajdinjak.
Grupul german E.ON, acţionarul majoritar al fostului distribuitor de gaze Distrigaz Nord şi al fostei filiale de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Moldova, va recurge la extinderea programelor de plecări voluntare din companie şi nu exclude concedierile colective.
"Reacţia angajaţilor E.ON faţă de ofertele făcute de către companii este una promiţătore, mai ales că în prezent un număr considerabil dintre aceştia deja a decis să opteze pentru programele de plecări voluntare şi de pensionare anticipată", se arată în comunicat.
Oficialii E.ON spun că după o perioadă de extindere a afacerilor trebuie să-şi consolideze poziţia în contextul crizei financiare globale şi al liberalizării pieţei energetice.
Totodată, pentru a moderniza activităţile din România, E.ON trebuie să optimizarea procesele corespunzătoare operaţiunilor tehnice şi a calităţii serviciilor.
"Aceasta include şi implementarea responsabilă a unor structuri organizaţionale mai competitive în toate companiile operaţionale E.ON din România", menţionează compania.
E.ON arată că s-a confruntat cu multe dificultăţi în ultimii ani, din cauza lipsei liberalizării efective a pieţei şi din cauza implementării incomplete a reglementărilor în vigoare referitoare la preţurile finale reglementate.
Alţi factori care au afectat activitatea companiei sunt creşterea cheltuielilor şi scăderea veniturilor, cauzată de nivelul redus al tarifelor reglementate şi de majorarea creanţelor de la companii controlate de stat.
"Adăugate la toate astea, inflaţia, costurile mari cu capitalul, scăderea nivelului lichidităţilor pe piaţă, scăderea consumului de energie, precum şi recuperarea tot mai dificilă a datoriilor generate de criza economică din România, au creat o presiune suplimentară asupra companiile operaţionale pentru a accelera măsurile de optimizare deja demarate", se arată în comunicatul E.ON.
Hajdinjak a afirmat, în luna septembrie, că E.ON va avea în 2012 pe piaţa distribuţiei şi furnizării de electricitate şi gaze din România 6.500 de salariaţi, faţă de 8.500 în prezent. El a afirmat atunci că numărul salariaţilor va scădea până la fienele anului, fără să ofere detalii.
E.ON este acţionarul majoritar al fostelor companii de stat Electrica Moldova şi Distrigaz Nord, preluate de la stat în 2005.