Premierul interimar, Emil Boc, a anunţat că Parlamentul a aprobat deja amendamentul Guvernului de majorare a plafonului pentru ajutoare de încălzire decis iniţial şi a cerut din nou primăriilor să primească cereri şi din partea persoanelor cu un venit pe membru de familie între 425 lei şi 615 lei.
El a arătat, după şedinţa de miercuri a Guvernului, că au fost asigurate fonduri pentru majorarea plafonului maxim de venituri pe membru de familie luat în calcul la acordarea ajutoarelor de încălzire.
Agenţia MEDIAFAX a relatat , săptămâna trecută, că plafonul maxim de venituri pe membru de familie luat în calcul de Guvern pentru subvenţionarea facturii de încălzire a locuinţei a fost semnificativ redus de Executiv comparativ cu limitele de venituri din anii trecuţi, din categoria beneficiarilor fiind astfel excluse persoanele cu un venit mai mare de 425 lei.
Guvernul justifică reducerea plafoanelor prin faptul că, în condiţiile actuale, determinate de criza economică şi de imposibilitatea susţinerii din bugetul actual a tuturor formelor de protecţie socială, este necesară reanalizarea condiţiilor de eligibilitate, care să conducă la "eficientizarea sistemului" şi la restrângerea numărului de beneficiari ai prestaţiilor sociale, inclusiv ai ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei.
În acest sens, arată Guvernul, sunt reanalizate condiţiile de acordare şi plată a ajutoarelor de încălzire, având ca rezultat "ţintirea mai bună a programului", dar şi diminuarea cheltuielilor bugetare pentru încadrarea acestora în bugetul aprobat pentru 2009 şi în bugetul prognozat pentru 2010 şi anii ulteriori.
Guvernul estima astfel că va reduce cheltuielile de asistenţă socială, pe finalul acestui an, cu 126,7 milioane lei prin reducerea numărului de persoane care vor primi în sezonul rece ajutoare de încălzire a locuinţei, economii care în primele luni din anul viitor se vor ridica la 190,1 milioane lei.
Ajutoarele de încălzire sunt acordate în intervalul noiembrie 2009-martie 2010.
Luni, Emil Boc a cerut Parlamentului să majoreze în regim de urgenţă plafonul de venituri luat în calcul pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, la 615 lei, de la nivelul stabilit recent de Guvern, de 425 de lei. Banii suplimentari vor fi alocaţi din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului.
Şeful Guvernului a solicitat şi atunci primăriilor să primească cereri de acordare a ajutoarelor de încălzire şi din partea persoanelor cu un venit pe membru de familie cuprins între 425 lei şi 615 lei. El nu a indicat la acea dată şi norma legală în baza căreia transmite această solicitare.
Cabinetul Boc nu mai poate modifica OU privind acordarea ajutoarelor de încălzire, deoarece nu mai are dreptul de a aproba ordonanţe de urgenţă.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, Boc a motivat că decizia Guvernului de reducere a plafonului, din urmă cu două săptămâni, s-a bazat pe o analiză anterioară, din vară, a Ministerului Muncii şi că solicitarea adresată acum Parlamentului este influenţată de o nouă analiză efectuată la nivelul Cabinetului a principalelor probleme cu care se confruntă românii în prezent.
În perioada de vară, invocată de premierul Boc pentru analiza anterioară, Ministerul Muncii era condus de către social-democratul Marian Sârbu.
Răspunzând acestor afirmaţii, Marian Sârbu a declarat agenţiei MEDIAFAX că îi roagă "pe cei care afirmă şi cred astfel de afirmaţii să citească şi să vadă când a fost aprobată ordonanţa şi de către cine a fost semnată".
"Chiar dacă eu aş fi iniţiat, nu reducerea, ci anularea acordării ajutoarelor de încălzire sau orice altceva, ei nu se uită ce semnează? Ordonanţa a fost aprobată la 10 zile după plecarea mea din Guvern" a mai spus Marian Sârbu.