Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat, marţi, la finalul BP reunite, că grupurile parlamentare au acceptat în unanimitate găsirea unei soluţii cu privire la pensiile parlamentarilor, cele două iniţiative în acest sens urmând să fie corelate şi discutate într-un viitor plen reunit.
"Salut atmosfera constructivă din Birourile Permanente renunite. Practic, în unanimitate, toate grupurile parlamentare au acceptat găsirea unei soluţii cu privire la pensiile parlamentarilor", a susţinut Mircea Geoană.
El a subliniat că, în acest moment, cele două iniţiative, una a parlamentarilor PSD, PC, PNL, UDMR şi minorităţi şi alta similară din partea PDL "îşi vor găsi drumul către plenul reunit", astfel încât să poată fi rezolvat şi acest subiect.
"O să ne aplecăm apoi cu toată energia şi cu toată viteza asupra Legii uitare a pensiilor pentru a putea să îndeplinim termenul de decembrie aşa cum ne-am angajat în relaţiile cu instituţiile financiare internaţionale", a conchis Geoană.
PDL a depus în luna februarie un proiect de lege care prevede că deputaţii şi senatorii vor beneficia, la îndeplinirea condiţiilor de pensionare, de o pensie potrivit prevederilor legale din sistemul public de pensii. Acest proiect de lege a fost avizat negativ, în data de 15 septembrie, de comisia pentru statutul deputaţilor şi senatorilor.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a declarat, luni, că în maxim două săptămâni articolul din Statutul senatorilor şi deputaţilor care asimilează pensiile parlamentarilor cu cele ale magistraţilor va fi abrogat, în urma proiectului de lege depus la Parlament în acest sens. Duvăz a precizat că acest articol va fi abrogat în cadrul unei şedinţe reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, urmând să se revină la situţia iniţială, în care parlamentarii au aceleaşi condiţii de pensionare ca oricare alt cetăţean.
El a precizat că încercarea premierul Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu de a acredita ideea că Executivul a căzut în urma moţiunii de cenzură pentru că parlamentarii nu au vrut să-şi anuleze pensiile privileagiate este una "incorectă", bazată pe un demers "fals".