România are nevoie de o strategie adecvată care să îi permită să atragă în mai puţin de trei luni 3,5 miliarde euro, din surse externe ori interne, public sau privat, a declarat, marţi, premierul desemnat, Lucian Croitoru, arătând că acesta va fi şi mesajul pe care îl va transmite opoziţiei.
"Principalul mesaj pe care îl voi prezenta este că situaţia economică şi financiară actuală impune măsuri. Voi informa despre stadiul angajamentelor României cu finanţatorii oficiali şi privaţi şi voi spune ce măsuri trebuie luate ca să evităm întârzieri semnificative sau eventuale întreruperi în finanţarea externă a României", a spus Croitoru, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
El a arătat că statul român are nevoie în următoarele două luni şi jumătate de aproximativ 3,5 miliarde euro pentru a-şi finanţa cheltuielile.
"Acest lucru nu este simplu, e o perioadă foarte scurtă de timp dacă aveţi în vedere magnitudinea, dimensiunea sumei şi mai ales nu este simplu dacă aveţi în vedere că România se află şi într-o criză politică. În esenţă, ceea ce voi spune partidelor este că dată fiind suma, 3,5 miliarde de euro echivalent, este necesară o strategie adecvată pentru a găsi aceşti bani în două luni şi jumătate, fie din surse interne, fie din surse externe, fie public, fie privat", a spus Croitoru jurnaliştilor.
Croitoru se va întâlni cu liderii opoziţiei, la ora 14.00, pentru a discuta despre formarea viitorului Guvern.
Premierul interimar Emil Boc a adeclarat, sâmbătă, că Guvernul se poate împrumuta de pe piaţa internă, la o dobândă mult mai mare decât cea percepută de FMI, în cazul în care tranşele de la FMI şi Comisia Europeană nu vor fi acordate până la sfârşitul anului deoarece nu s-a format un nou guvern.
Banca Mondială a amânat vizita de evaluare în România, până la formarea noului guvern, la patru zile după o decizie similară a Fondului Monetar Internaţional.
Banca Mondială a aprobat României o finanţare de un miliard de euro, în cadrul programului de finanţare de 20 de miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană.
Misiunea FMI a anunţat, joi, 15 octombrie, că a amânat vizita la Bucureşti până la formarea noului Cabinet, ca urmare a căderii Guvernului Boc.
Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a pledat, duminică, în favoarea respectării angajamentelor asumate de autorităţile de la Bucureşti în acordul cu instituţiile financiare internaţionale, avertizând faţă de riscul implicat de pierderea viitoarelor tranşe.
Croitoru are la dispoziţie zece zile pentru a solicita investitura din partea Parlamentului.
Cele trei partide de opoziţie, PNL, PSD şi UDMR, au reiterat, luni, că susţin în continuare propriul candidat pentru postul de prim-ministru, primarul Sibiului Klaus Johannis.