Conducerea Senatului a decis, luni, să transmită Comisiei juridice sesizarea Grupului senatorilor PDL potrivit căreia toate voturile din şedinţa de marţi, 13 octombrie, a plenul acestei Camere legislative ar fi fost viciate prin votul multiplu al unora dintre senatorii PNL.
Potrivit unei adrese transmise conducerii Senatului de liderul senatorilor democrat-liberali, Traian Igaş, unii dintre senatorii PNL şi-ar fi exprimat votul de două ori asupra proiectelor de lege înscrise pe ordinea de zi.
Igaş a cerut conducerii Senatului reluarea procedurii de vot la toate punctele înscrise pe ordinea de zi şi sancţionarea senatorilor care au votat de două ori. În adresa transmisă Biroului permanent se menţionează că, potrivit listei de vot, cvorumul anunţat de preşedintele de şedinţă a fost de109
Pe de altă parte, membrii Biroului Permanent au respins ca fiind imposibil de realizat propunerea grupului senatorilor PDL ca Biroul să stabilească cu o săptămână în avans ordinea de zi a şedinţelor în plen.
Liderul senatorilor PDL, Traian Igaş, a solicitat modificarea termenului de decizie în Biroul permanent asupra proiectelor de lege, el prezând că a făcut acestă propunere în urma sesizării unor disfuncţii în ceea ce priveşte modalitatea de stabilire şi adcere la cunoştinţă a proiectelor de lege înscrise pe ordinea de zi pentru şedinţele plenului Senatului.
El a susţinut că adoptarea tardivă de către conducerea Senatului a proiectului ordinii de zi face practic imposibilă aprofundarea proiectelor de lege asupra cărora senatori se pronunţă prin vot.
Grupul senatorilor PDL anunţa, săptămâna trecută, că va depune o plângere la Biroul Permanent referitoare la respingerea prin fraudă, în şedinţa de marţea trecută, a Odonanţei de modificare a Legii referendumului.
Senatul a respins, marţi, OUG privind termenul în care Parlamentul trebuie să dea un răspuns la solicitarea preşedintelui legată de referendum. Senatorii au respins, cu 73 de voturi favorabile raportului de respingere formulat de Comisia juridică şi 40 împotriva raportului, Ordonanţa de urgenţă care prevede că Parlamentul are termen maximum 20 de zile calendaristice pentru a-şi transmite punctul de vedere la solicitarea preşedintelui privind organizarea referendumului.
Ordonanţa de urgenţă prevede că punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea şefului statului.
Potrivit ordonanţei, dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul stabilit, preşedintele va putea emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.
O altă prevedere conţinută de actul normativ stabileşte că ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale.
Comisia juridică, sesizată în fond cu acest act normativ, a recomandat plenului Senatului respingerea ordonanţei de urgenţă.