Ministerul Sănătăţii va derula, în premieră, începând din 2010, un program naţional de susţinere a cuplurilor care recurg la fertilizare in vitro pentru 250 de familii cu probleme de infertilitate, procedurile fiind suportate de la bugetul de stat, informează Ministerul Sănătăţii (MS).
Programul va fi funcţional, din 2010, şi urmăreşte susţinerea, de la bugetul de stat, a costurilor necesare procedurilor de fertilizare in vitro pentru 250 de tinere cupluri infertile.
"Este timpul ca infertilitatea să fie recunoscută de către autorităţi ca o problemă medicală ce produce suferinţă şi care necesită compensare. Este corect ca şi pacienţii români să aibă acces gratuit la tratamente medicale dovedite utile. Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de obstetrică –ginecologie a Ministerului Sănătăţii şi am decis că este necesar ca de anul viitor programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii să cuprindă şi o iniţiativă pentru a ajuta tinerele cupluri", susţine secretarul de stat în MS, Adrian Streinu Cercel, citat în comunicatul ministerului.
În program vor fi incluse, în principal, cupluri cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani, urmând ca, ulterior, membrii Comisiei de Obstetrică Ginecologie a MS să stabilească şi alte criterii.
Conform iniţiativei, Ministerul Sănătăţii va susţine financiar prima procedură de fertilizare in vitro. În cazul în care este nevoie ca aceasta să fie repetată, următoarele costuri financiare vor fi suportate de cupluri.
Bugetul noului program este estimat la aproximativ 500 000 de euro anual.
Începând de marţi, pe site-ul ministerului va fi postată o altă iniţiativă a MS, proiectul de Lege a Reproducerii Umane Asistate şi Embriologiei, precum şi Codul de Procedură, a precizat sursa citată.
"Legea Reproducerii Umane Asistate şi Embriologiei, precum şi Codul de Procedura au fost create ca urmare a unei reale îngrijorări publice cu privire la implicaţiile pe care noile tehnologii de reproducere asistată ar putea să le aibă asupra percepţiei şi valorificării vieţii umane şi a relaţiilor de familie. Intervenţia sau cercetarea medicală din domeniul reproducerii umane asistate are ca scop diminuarea problemelor de infertilitate sau reducerea riscului de apariţie a anomaliilor ereditare Legea Reproducerii Umane şi Embriologiei priveşte toate modalităţile de utilizare a spermei, ovulelor şi embrionilor cu aplicare umană şi toate investigaţiile care implică folosirea de embrioni umani vii", potrivit MS.