Sindicaliştii afiliaţi la Federaţia "Univers" au anunţat, luni, că vor picheta sediul E.ON din Iaşi, câte două ore, în fiecare zi de miercuri începând de săptămâna viitoare, nemulţumiţi de măsurile de reorganizare şi disponibilizare de personal, dar şi de condiţiile de muncă.
În societăţile Grupului E.ON Moldova există un conflict social determinat de măsurile de reorganizare, restructurare şi disponibilizare de personal demarate de administraţie, care au un impact deosebit asupra salariaţilor şi a calităţii serviciului public prestat, informează un comunicat de luni al organizaţiei sindicale.
De asemenea, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de deteriorarea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor din companie şi de tergiversarea verificării normelor de muncă şi normativelor de personal.
"Atitudinea administraţiei E.ON de a continua acest program de restructurare şi de concedieri colective de muncă, respectiv de a nu asigura condiţii normale de lucru încălcând astfel legislaţia, Contractul Colectiv de Muncă aplicabil, Contractul de Privatizare şi Contractul de Concesiune a Serviciului Public de Distribuţie nu mai poate fi tolerată de către salariaţi", potrivit sursei citate.
Din aceste motive, sindicaliştii vor organiza pichete la sediul Grupului E.ON din Iaşi, începând din 28 octombrie, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 12.00-14.00.
Aproximativ 400 de sindicalişti din energie au pichetat, trei zile consecutiv, la jumătatea lunii septembrie, sediile Ministerului Economiei şi pe cele ale ANR, Electrica, Enel şi E.ON.
Revendicările energeticienilor sunt cuprinse în cinci capitole, primul referindu-se la includerea Unităţilor 1 şi 2 ale Centralei Nuclearelectrice Cernavodă într-una din cele două companii energetice naţionale, care, în opinia sindicaliştilor, va crea dificultăţi majore pentru funcţionarea centralei, pentru derularea programului nuclear al României cât şi pentru Guvern, potrivit liderului sindical, Adolf Mureşan.
O altă nemulţumire a sindicaliştilor este reorganizarea Electrica Serv, prin internalizarea societăţilor Muntenia Sud, Transilvania Nord şi Transilvania Sud în societăţile comerciale de distribuţie pe care le deservesc, respectiv organizarea ca societăţi comerciale ale SISE Muntenia, Sud SISE Oltenia, SISE Dobrogea, SISE Banat şi SISE Moldova.
Sindicaliştii din energie mai solicită ca Hidroelectrica SA să rămână o societate nedivizată cu serviciile de mentenanţă internalizate.
Liderul sindical afirma că se menţine în continuare starea conflictuală existentă în rândul membrilor de sindicat şi salariaţilor din societăţile amintite, care este amplificată şi de nerezolvarea problemelor care au fost sesizate anterior ministerului Economiei. Între problemele de acest gen amintite de Mureşan se află vânzarea pacheetului de până la 10 la sută din acţiunile societăţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, privatizate cu CEN, ENEL şi EON, către salariaţi şi pensionari din SC Electrica SA şi filialele sale.