Confederaţiile sindicale au trimis, vineri, Ministerului Muncii punctul de vedere în scris privind salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2010, solicitând o majorare la 705 lei şi respectarea coeficienţilor minimi de ierarhizare prevăzuţi în Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional.
Documentul trimis de confederaţiile sindicale Ministerului Muncii cuprinde şase puncte referitoare la creşterea salariului minim pe economie, printre care aplicarea unei reduceri fiscale pentru majorările de salarii de la 1 ianuarie 2010 cuprinse între 705 şi 1.000 de lei, majorarea fondului de salarii la unităţi în raport de inflaţia dată de Institutul Naţional de Statistică şi creşterea productivităţii muncii stabilită de comun acord.
Sinidcatele vor ca aceste măsuri să se aplice temporar, pe o perioadă de şase luni, după care să fie revăzute de către partenerii sociali.
De asemenea, sindicatele mai cer ca Hotărârea de Guvern privind salariul minim să fie aprobată până la 1 noiembrie.
Sindicatele acceptă scăderea coeficientului pentru angajaţii cu studii superioare de la 2 la 1,75, dar spun că nu vor accepta să nu crească salariile minime pentru muncitori necalificaţi, calificaţi şi persoanele cu studii superioare, declara, miercuri, preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Liderul "Cartel Alfa" arăta că dacă salariul minim ar creşte pentru muncitorii necalificaţi, calificaţi şi pentru persoanele cu studii superioare, aceasta ar însemna o creştere liniară a fondului de salarii cu productivitatea şi inflaţia, de aproximativ 6%, aşa cum doresc patronatele.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu declara, miercuri, că deşi a aşteptat propuneri din partea sindicaliştilor cu privire la valoarea salariului minim în 2010, nu le-a primit. El preciza că Guvernul poate hotărî şi singur acest lucru, dar nu şi-a propus aşa ceva.
Potrivit articolului 40 din Contractul Colectiv de Muncă (CCM), muncitori necalificaţi au coeficientul 1, respectiv salariul minim pe economie, cei calificaţi au coeficientul 1,2. Personalului administrativ încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este liceală îi corespunde coeficientul 1,2, postliceală - 1,25. Personalul de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este şcoala de maiştri are coeficientul 1,3.
Persoanele cu studii superioare de scurtă durată sunt plătiţi cu 1,5 salarii minime pe economie, iar personalul încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare are cel puţin două salarii minime pe economie.
Conform CCM, coeficienţii de salarizare se aplica la salariul minim negociat pe unitate.
Partenerii sociali trimit, vineri, la Ministerul Muncii punctul de vedere în scris privind salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2010, urmând ca în 21 octombrie să continue discuţiile cu reprezentanţii ministerului.