Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Cotroceni, că este "extrem de important" ca Guvernul condus de Lucian Croitoru să treacă de Parlament, arătând că este "esenţial să se acţioneze rapid pentru rezolvarea problemelor de finanţare ale României pentru perioada noiembrie-decembrie".
Şeful statului a spus că speră să nu se ajungă la altă soluţie în cazul Guvernului.
"Extrem de important pentru România ar fi ca acest guvern să treacă", a afirmat Băsescu, menţionând că nu mai reia întrebarea de ce a trebuit să cadă Guvernul Boc II cu o lună şi câteva zile înaintea alegerilor şi când România este evaluată privind acordul cu Fondul Monetar Internaţional.
"Este esenţial să acţionăm rapid pentru rezolvarea problemelor urgente de finanţare ale României pentru perioada noiembrie-decembrie şi, implicit, pentru perioada de iarnă", a mai spus preşedintele.
Întrebat dacă va desemna un al doilea premier, în cazul în care Guvernul condus de Lucian Croitoru nu va fi învestit de Parlament, Băsescu a spus că este obligat de Constituţie să facă acest lucru, dacă nu va trece Cabinetul condus de Croitoru.
"Dacă acest guvern nu trece, mă obligă Constituţia să nu stau să văd ce se întâmplă şi să încerc şi această variantă. Dar sper să rezolvăm cu acest guvern stabilitatea politică", a adăugat Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, la postul public de televiziune, că dacă Guvernul condus de Lucian Croitoru nu va fi învestit de Parlament, va desemna un al doilea premier, de data aceasta politic, "din partidul cu cel mai mare număr de parlamentari", fără să nominalizeze partidul şi persoana care va fi propusă.
Articolul 85 din Constituţie stabileşte că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament, iar candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
Preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat, joi, pe Lucian Croitoru, pentru postul de prim-ministru.