Guvernul intenţionează să înfiinţeze şapte registre electronice naţionale care vor conţine informaţii despre populaţie, taxe, societăţi, proprietăţi, asigurările sociale, studenţi şi din domeniul rutier, acestea urmând să fie gestionate de instituţii din administraţia publică centrală.
"Registrele Electronice Naţionale (REN) sunt Registrul Civil (Populaţie), Registrul Taxelor, Registrul Companiilor (Agenţi Economici), Registrul Proprietăţilor (Identificare teritorială, adrese şi proprietăţi), Registrul Rutier, Registrul Asigurărilor Sociale şi Registrul Sprijinului pentru Studenţi. Instituţiile responsabile, precum şi structura si termenele pentru implementarea REN vor fi stabilite prin Hotărâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la data publicării prezentei legi", se arată într-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Comunicaţiilor.
În nota de fundamentare a proiectului de lege se precizează că introducerea REN va reduce duplicarea datelor utilizate de sectorul public, al prevenirii colectării redundante a informaţiilor de la persoane fizice.
"În prezent există anumite registre, problema principală fiind întreţinerea şi accesarea datelor în condiţii de siguranţă, de către diverşii furnizori de servicii", se spune în notă.
Pentru fiecare REN, Guvernul va stabili descrierea generală privind caracteristica principală, principala utilizare a informaţiilor înscrise, întreţinerea şi modul în care sistemele informatice asigură servicii care utilizează datele.
Potrivit proiectului de lege, instituţiile responsabile pentru implementarea REN au obligaţia să permită accesul nediscriminatoriu la informaţiile stocate, cu respectarea condiţiilor de securitate şi confidenţialitate, tuturor sistemelor utilizator.
"Operatorii Sistemelor Utilizator au obligaţia conectării la REN, în condiţiile specificate de instituţia responsabilă. Lista Sistemelor Utilizator şi termenele limită pentru conectarea la REN vor fi stabilite prin Hotărâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la data publicării prezentei legi. Sistemele Utilizator vor prelua informaţii din REN astfel încât interacţiunea cu cetăţenii să se facă fără introducerea repetată de către aceştia a aceloraşi informaţii", se arată în proiectul de act normativ.
În proiect se precizează că, în cazul informaţiilor cu caracter personal, instituţia desemnată să gestioneze un REN va implementa un mecanism securizat prin care persoanele vor avea posibilitatea de a verifica, prin mijloace electronice, cine, când şi pentru ce motiv a accesat aceste informaţii.