Criza politică declanşată în România după căderea Guvernului condus de Emil Boc, în urma unei moţiuni de cenzură, agravează efectele recesiunii cu care se confruntă ţara, comentează Le Monde, în ediţia electronică.
Mai multe reforme radicale menite să echilibreze sistemul haotic al pensiilor şi salariilor au fost respinse de opoziţie, care îl acuză pe şeful Guvernului că este incapabil să relanseze economia. "Dacă România nu dispune de fonduri pentru a plăti pensiile şi salariile în sectorul public, va fi tot responsabilitatea dumneavoastră", le-a transmis Boc parlamentarilor reuniţi pentru a-l revoca.
Căderea Guvernului riscă să afecteze grav reformele lansate la Bucureşti în vederea reducerii cheltuielilor publice, în timp ce statul este afectat de o recesiune gravă. Politica de austeritate făcea parte din acordul încheiat în martie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană şi Banca Mondială, care prevedea un împrumut de 20 de miliarde de euro, care ar fi menţinut economia românească la limită, dar actuala criză politică ameninţă acordarea acestuia.
"FMI are un acord cu România şi ne aşteptăm ca aceasată ţară să îşi respecte angajamentele", se arată într-un comunicat al biroului instituţiei la Bucureşti.
Virarea celei de a treia tranşe a împrumutului depinde de concluziile unei misiuni pe care FMI o trimite în România la 21 octombrie. Criza politică afectează şi leul, care în interval de câteva ore s-a depreciat în faţa euro.