Ministrul Turismului şi ministru interimar al Mediului în Cabinetul Boc, Elena Udrea, a modificat, marţi, ghidul de finanţare pentru programul "Casa Verde", în sensul în care şi proprietarii de hoteluri, nu numai autorităţile, pot primi finanţare pentru sisteme alternative de energie.
"Ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, a semnat astăzi (marţi, n.r.), 13 octombrie 2009, Ordinul de Ministru pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului (Programul «Casa Verde», n.r.), aprobat prin Ordinul ministrului mediului numărul 565 din 2009", informează, marţi după-amiază, Ministerul Mediului, într-un comunicat.
Documentul arată că "operatorii economici (...) cu obiect principal de activitate «Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare» conform CAEN - diviziunea 55, grupa 551, clasa 5510" vor fi consideraţi eligibili şi vor putea primi de la stat până la jumătate din cuantumul cheltuielilor de cumpărare şi instalare a unor sisteme de energie alternativă.
În acest sens, din valoarea totală de 310 milioane de lei alocaţi ediţiei 2009 a programului, o sută de milioane de lei vor fi destinaţi firmelor care deţin şi operează hoteluri.
Programul se finanţează în continuare din banii Administraţiei Fondului pentru Mediu, instituţiile beneficiare ale programului urmând să primească, la fel ca şi până acum, 80 la sută din cheltuielile eligibile, iar deţinătorii de hoteluri doar jumătate din acestea.
Pentru a putea participa la programul "Casa Verde", firmele trebuie să funcţioneze şi să aibă activitate economică de cel puţin şase luni la data depunerii cererii de finanţare, să nu fie insolvabili, în stare de reorganizare judiciară sau faliment, în încetare de plăţi sau în insolvenţă, să nu aibă suspendate activităţile economice şi să aibă îndeplinite obligaţiile de plată a taxelor, impozitelor şi contribuţiilor către bugetul de stat, bugetul local şi Fondul pentru Mediu. În plus, firmele trebuie să nu sponsorizeze activităţi cu efect negativ asupra mediului, să nu fie considerate "Firmă în dificultate" conform dispoziţiilor Instrucţiunilor Comisiei Europene privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate, să deţină contribuţia proprie necesară realizări proiectului de instalaţie dorit şi să se angajeze în vederea susţinerii acesteia.
O alta condiţie este ca valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate operatorului economic pe o perioadă de trei ani consecutivi, cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în baza schemei de minimis aprobată prin dispoziţia preşedintelui Autorităţii numărul 243 din 8 octombrie 2009, să nu depăşească echivalentul în lei, la data depunerii cererii de finanţare, a 200.000 de euro sau 100.000 de euro în cazul operatorilor economici care activează şi în sectorul transporturilor.
Statul român alocă, în 2009, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), suma de 310 milioane de lei, în două tranşe, pentru cofinanţarea achiziţiei şi montării de sisteme de energie verde care să fie folosite în special la sedii de instituţii, dar destinate şi asociaţiilor de proprietari. Iarna trecută, statul se angaja să aloce, prin acest program, suma de 130 de milioane de euro, echivalent cu circa 546 de milioane de lei, ministrul Mediului anunţând, în 26 februarie, că suma iniţială va fi păstrată.
Printr-un ordin al ministrului Mediului au fost stabilite cele două perioade de derulare a programului. Prima s-a derulat între 15 şi 31 iulie, iar cea de-a doua urma să se deruleze în perioada 1-15 septembrie, însă, în lipsa cererilor, perioada a fost extinsă până la sfârşitul lunii septembrie.
Modificarea adusă de Elena Udrea presupune organizarea unei sesiuni speciale de depunere a proiectelor pentru hotelieri, "până la sfârşitul anului".
"Beneficiarii «Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală sau alte sisteme» (Programul «Casa Verde» - n.r.) sunt unităţile administrativ-teritoriale şi autorităţile centrale, care pot depune proiecte de finanţare a sistemelor de încălzire destinate imobilelor din patrimoniu sau aflate în administrarea acestora, inclusiv pentru unităţile sanitare, instituţiile de învăţământ, aşezămintele sociale, culturale, şi pentru asociaţiile de proprietari cu personalitate juridică", se arăta în vechea formă a Ghidului de finanţare al programului, publicat de Ministerul Mediului.
Conform documentului, în anul 2009 trebuia să se organizeze două sesiuni de depunere a proiectelor, prima dintre acestea primind 150 de milioane de lei, iar cea de-a doua 160 de milioane de lei.
Reprezentanţii AFM au declarat, în septembrie, pentru MEDIAFAX, că decizia de prelungire a celei de-a doua perioade de transmitere a dosarelor cu cereri de finanţare a fost luată întrucât, până în 10 septembrie, doar trei astfel de documente fuseseră primite de instituţie.
Cele trei dosare au fost depuse de Consiliul Local Saligny, Constanţa, care doreşte să doteze sediul în care funcţionează cu instalaţii ecologice pentru utilităţi, şi de Consiliul Local Cobadin, tot din judeţul Constanţa, care intenţionează să cumpere astfel de instalaţii şi pentru grădiniţă, şi pentru şcoala din localitate", declarau atunci sursele citate.
În prima fază a ediţiei 2009 a Programului "Casa Verde", AFM a primit 151 de proiecte din partea autorităţilor locale din întreaga ţară. Cele mai multe, 17, au fost depuse de reprezentanţii localităţilor din judeţul Vrancea. Cu 16 proiecte, pe locul doi se situează autorităţile locale din judeţul Iaşi, iar cele din judeţul Constanţa au transmis 13 proiecte.
Primarii şi consiliile locale din judeţele Brăila, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Teleorman, Sibiu, Maramureş, Ialomiţa, Covasna şi Cluj au transmis câte o singură cerere.
Până la 10 septembrie, AFM nu stabilise care din cele 151 de proiecte vor primi finanţare.
Finanţarea de la AFM urma să acopere, iniţial 70 la sută din cheltuielile eligibile ale fiecărui proiect, însă după modificare statul va suporta mai mult pentru instituţii şi mai puţin ca şi procent pentru companii.
Criteriile în funcţie de care se acordă finanţările nerambursabile de la AFM sunt, în ordine: cota de cofinanţare, tipul sistemului de încălzire înlocuit, raportul cost-beneficiu al instalaţiei şi gradul de utilizare şi randamentul instalaţiei propuse, inclusiv gradul de radiaţii solare.
Aprobarea finanţării proiectelor depuse constă în analiza şi evaluarea cererii de finanţare şi a documentaţiei solicitantului, în conformitate cu cerinţele punctuale enumerate în ghid. Apoi, o Comisie de analiză constituită din angajaţii AFM începe verificarea documentelor prezentate de solicitant, formulând propuneri legate de oportunitatea proiectului pe baza unei grile de evaluare.
Comisia de Avizare, constituită prin ordin al ministrului Mediului, aprobă sau respinge cererea de finanţare a solicitantului. Cei nemulţumiţi de respingere pot contesta decizia în termen de trei zile de la data afişării pe pagina de internet a AFM a proiectelor aprobate şi a celor respinse.
Odată aprobat, contractul-cadru pentru finanţare nerambursabilă în cadrul programului este valabil 12 luni de la intrarea lui în vigoare. AFM nu va face plăţi în avans şi nici în baza unor facturi proforme, ci doar va deconta sumele cheltuite.
"Responsabilitatea întocmirii documentaţiei de achiziţie, organizării şi derulării procedurii de achiziţie revine beneficiarului", se mai arată în document, care detaliază condiţiile pe care firmele trebuie să le îndeplinească pentru a deveni instalatori agreaţi de astfel de instalaţii.
Fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, anunţa, în 26 februarie, că Programul "Casa Verde" ar putea fi pus în aplicare de la sfârşitul lunii martie, arătând că structura acestuia a fost îmbunătăţită pentru a creşte eficienţa utilizării fondurilor publice, intenţia Executivului fiind atunci de a cheltui prin acest program 130 de milioane de euro.
Prima fază a programului a început abia în 15 iulie, iar finanţarea totală a fost redusă aproape la jumătate.