Preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele la Cotroceni la consultări, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse social-democrate, care au precizat că PSD a fost invitat, marţi, de la ora 19.30.
Informaţia a fost confirmată apoi de surse oficiale, care au precizat, ulterior, că de la ora 17.00 vor începe consultările.
Acestea au mai precizat că UDMR a fost invitat de la ora 18.00.
Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament, iar candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Articolul 89 din legea fundamentală menţionează că , după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui României.
Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată, marţi, cu 254 de voturi "pentru" şi 176 "împotrivă", potrivit anunţului oficial, iar Guvernul Boc se consideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune trece în Parlament.
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat, marţi, pe Aeroportul Sibiu, că este onorat de propunerea de a deveni premier şi că, dacă va fi cazul, este dispus să discute despre această posibilitate