Comisia Europeană (CE) nu comentează situaţia politică din România după adoptarea moţiunii de cenzură şi căderea Guvernului, apreciind că este vorba despre subiecte interne ale unui stat membru, asupra cărora nu se pronunţă.
"Nu avem niciun comentariu. Este vorba despre o situaţie politică internă a unui stat membru şi nu o comentăm", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE.
Preşedintele Traian Băsescu a început deja consultările la Palatul Cotroceni cu partidele politice, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată, marţi, cu 254 de voturi "pentru" şi 176 "împotrivă", iar Guvernul Boc se consideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune trece în Parlament.
Valeriu Zgonea, secretarul Camerei Deputaţilor, a anunţat că, oficial, la dezbateri au fost prezenţi 441 de parlamentari, din care au votat însă doar 434. Din cele 434 de voturi exprimate, patru au fost anulate, astfel că numărul de voturi valabile a fost de 430. Dintre acestea, potrivit procesului-verbal de şedinţă citit de Zgonea, 254 au fost voturi "pentru" iar restul de 174 au fost "contra".
Anunţul rezultatului oficial a fost aplaudat de către parlamentarii Opoziţiei.
(13 oct 2009, 18:54:00