Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor (AOL) va fi pusă în aplicare de la 1 iulie 2010, dată până la care societatea care va emite poliţele va fi pregătită să emită şi să gestioneze poliţele, a declarat preşedintele PAID, Constantin Toma.
"Una din provocările managementului societăţii Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) va fi dezvoltarea unui sistem informatic pentru gestionarea celor aproape 8,5 milioane de contracte. Nu cred că avem timpul necesar pentru dezvoltarea acestui sistem informatic până la 1 ianuarie 2010", a spus, luni, Toma prezent la Forumul ICAR 2009 (The Catastrophic Risks Forum - ICAR).
Adoptată în noiembrie 2008, Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor era estimată să fie pusă în aplicare la 1 ianuarie 2010, termen avansat, în luna mai, de Radu Stancu, fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
În noiembrie 2008, reprezentanţii MAI au anunţat că obligativitatea asigurării locuinţei va deveni efectivă la 1 iulie 2009.
Toma a amintit că, miercuri, Consiliul de Adminstraţie al PAID va fi ales directorul general al societăţii.
"Conducerea executivă a societăţii trebuie să înceapă negocierile cu reasigurătorii şi brokerii de reasigurare pentru stabilirea parametrilor programului de reasigurare. De asemenea, managementul va începe discuţiile cu Ministerul Finanţelor pentru susţinerea finanţării programului de reasigurare", a spus preşedintele PAID.
În luna septembrie, 13 asigurători au semnat actele de constituire a PAID, aportul acestora la capitalul social al PAID fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).
Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Clal România şi Groupama Asigurări.
ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.
Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.
Fondul locativ naţional cuprinde 8,34 milioane de unităţi la finele anului 2008, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.
Potrivit unei estimări MAI, valoarea primelor subscrise după introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va atinge 150 de milioane de euro.