PSD şi PNL au depus, joi, la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, sesizarea prin care cer suspendarea activităţii preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, pe o perioadă de 30 de zile, a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul Florin Iordache (PSD).
El a spus că sesizarea a fost depusă la Secretariatul General al Camerei, care o va trimite Biroului Permanet al acestui for legislativ.
Potrivit lui Iordache, Biroul Permanent al Camerei este cel care va decide dacă această sesizare va fi trimisă la Comisia juridică.
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, miercuri, că PNL şi PSD au decis împreună să ceară suspendarea din activitate a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pe o perioadă de 30 de zile, pentru modul "defectuos" în care aceasta a condus şedinţa Camerei în care se discuta raportul comisiei parlamenatre de anchetă Udrea.
Roberta Anastase a declarat, pentru MEDIAFAX, că era de asteptat ca PNL şi PSD să depună această sesizare.
"Circul continuă", a adăugat Anastse.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a suspendat, marţi, şedinţa în care se discuta despre raportul comisiei parlamentare în cazul Udrea, după ce documentul a fost prezentat de preşedintele comisiei Ludovic Orban şi după ce a vorbit de la tribuna Camerei ministrul Turismului.
Anastase şi-a motivat decizia arătând că timpul stabilit iniţial pentru această dezbatere expirase. Anunţul preşedintelui Camerei a provocat nemulţumirea reprezentanţilor PNL şi ai PSD. Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a declarat, miercuri, că liberalii şi social-democraţii vor depune la BP al Camerei o sesizare împotriva Robertei Anastase prin care vor solicita suspendarea participării acesteia la şedinţele plenului Camerei timp de 30 de zile.
Potrivit Regulamentului Camerei, abaterile de la regulament în cazul deputaţilor atrag următoarele sancţiuni: avertismentul; chemarea la ordine; retragerea cuvântului; eliminarea din sala de şedinţe; interzicerea participării la lucrările Camerei pe timp de maximum 15 zile; excluderea temporară.
Interzicerea participării la lucrările Camerei pe timp de maximum 15 zile sau excluderea temporară se aplică de către Cameră, la propunerea Biroului Permanent.
Pentru aplicarea sancţiunilor de interzicere a participării la lucrările Camerei pe timp de maximum 15 zile sau excludere temporară, cazul se va trimite, potrivit Regulamentului, Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, care va prezenta un raport asupra cercetării efectuate.
"În cazul unor abateri grave, săvârşite de deputat în mod repetat, sau al unor abateri deosebit de grave, Camera poate aplica sancţiunea interzicerii participării deputatului la lucrările ei pe o perioadă de maximum 15 zile sau poate hotărî, la propunerea Biroului Permanent, excluderea temporară a deputatului în culpă. Gravitatea abaterilor va fi stabilită de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi în cel mult 7 zile. Excluderea temporară poate varia de la o şedinţă până la maximum 30 de şedinţe din aceeaşi sesiune. Aplicarea excluderii temporare are următoarele consecinţe: suspendarea indemnizaţiei lunare pe timpul excluderii; suspendarea drepturilor ce ţin de calitatea de deputat, cu excepţia imunităţii; interzicerea participării la lucrările Camerei şi ale comisiilor", se arată în Regulamentul Camerei.