joi, 8 oct 2009 - Anul XIV, nr. 236 (4222)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CC: Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii este neconstituţională

Joi, 8 Octombrie 2009 (15:25:36)

Curtea Constituţională (CC) a constatat, joi, că este neconstituţională Legea 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii.

Curtea Constituţională (CC) a analizat constituţionalitatea Legii privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii, referitor la secretul corespondenţei, excepţie ridicată într-un litigiu dintre firma de telefonie Orange şi Comisariatul pentru Societatea Civilă.

Tribunalul Bucureşti, care judecă un litigiu comercial dintre firma de telefonie Orange şi Comisariatul pentru Societatea Civilă (CSC), a admis cererea ONG-ului care a susţinut că Legea 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii încalcă articolul 28 din Constituţia României.

Textul din Constituţie prevede că "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".

De asemenea, Asociaţia Pro Democraţia, Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională privind limitarea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, adusă de Legea 298/2008.

Organizaţiile semnatare ale scrisorii au solicitat Avocatului Poporului, în calitatea sa de instituţie independentă, menită să protejeze cetăţenii de abuzuri din partea autorităţilor administraţiei publice, să ia măsuri urgente în acest caz.

Normele de aplicare a Legii 298/2008 privind reţinerea datelor din comunicaţii ar urma să fie adoptate printr-o hotărâre de Guvern până la finele anului 2009 şi să intre în vigoare cel mai târziu la 30 ianuarie 2010.

În februarie, Guvernul a decis amânarea aplicării Legii privind reţinerea datelor prelucrate în reţelele de comunicaţii electronice până la 31 decembrie 2009 şi promovarea, în acest interval, a unei ordonanţe de urgenţă.

Măsura de suspendare a aplicării legii are la bază observaţii făcute Ministerului Comunicaţiilor care arată că, prin intrarea în vigoare a acestei legi, activitatea de urmărire penală este mult îngreunată şi chiar blocată.

Totodată, a mai fost criticat faptul că nu toţi furnizorii de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice pot asigura, în prezent, gestionarea, în mod unitar, a procesului de reţinere şi prelucrare a datelor, fiind contestată şi aria infracţiunilor pentru care pot fi cerute date reţinute de către furnizorii de servicii de comunicaţii.

Şi Ministerul Public spunea că lista comunicaţiilor purtate de pe un post telefonic este relevantă în cazurile de dispariţie a unor minori sau în cele de omor, pentru efectuarea unor hărţi informaţionale, acestea fiind necesare în faza investigativă a cauzei, iar Legea 298/2008 îngrădeşte nepermis accesul anchetatorilor la date.

Conform Legii 298/2008, furnizorii de servicii de comunicaţii pot da procurorilor date de trafic şi localizare corespunzătoare serviciilor de acces la internet, poştă electronică şi telefonie prin internet doar dacă au început urmărirea penală în dosarul pentru care cer informaţiile.

Legea 298 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, precum şi pentru modificarea Legii 506/2004 referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 780 din 21 noiembrie.

Legea trebuia să intre în vigoare în vigoare în 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 21 ianuarie. Conform legii, dispoziţiile referitoare la reţinerea datelor de trafic şi localizare corespunzătoare serviciilor de acces la internet, poştă electronică şi telefonie prin internet urmau să se aplice din 15 martie 2009.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CC: Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii este neconstituţională.
 Vizualizări articol: 433 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CC: Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii este neconstituţională0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei