Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că este neconstituţională Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice, întrucât nu s-au respectat normele de adoptare a ei.
În şedinţa de miercuri, Curtea Constituţională s-a pronunţat, în cadrul controlului anterior promulgării legii, prevăzut de art.146 lit.a) din Constituţie, asupra obiecţiei de neconstituţionalitate a Legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice.
În urma deliberării, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituţională, ca urmare a încălcării normelor privitoare la adoptarea ordonanţei de urgenţă prevăzute de art.115 alin.(6) din Legea fundamentală. Articolul 115, alineatul 6 din Constituţie prevede că "ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică".
Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
Deputaţii PNL şi UDMR au depus în 26 iunie sesizarea cu privire la neconstituţionalitatea Legii pentru aprobarea Ordonanţei 37/2009 privind conducerea instituţiilor deconcentrate.
"În textul sesizării, depusă de liberali la Curtea Constitutională, printre criticile de neconstituţionalitate aduse acestui act normativ care a fost emis cu singurul scop de a repolitiza complet structurile deconcentrate ale ministerelor, aducându-se astfel prejudicii grave calităţii actului de administraţie publică din România, prin reintroducerea ca singur criteriu de promovare în funcţiile de conducere apartenenţa politică la partidul sau partidele de guvernare, se face referire şi la faptul că, în urma modificării Ordonanţei de Urgenţă de către Camera Deputaţilor, acest act normativ are consecinţe asupra salarizării, lucru care reclama obligaţia de informare a Guvernului, care trebuia să se pronunţe asupra impactului acestor modificări asupra bugetului de stat. Or, această informare a lipsit cu desăvârşire", se arăta într-un comunicat semnat de deputatul liberal Ciprian Dobre.
Liberalul preciza că, în această formă, Legea de aprobare a OUG 37/2009 nu conduce la o eficientizare a activităţii instituţiilor publice, cu toate că acest principiu este enunţat în ordonanţă, ci sunt create toate premisele pentru bulversarea activităţii în instituţiile publice, "iar despre o posibilă eficientizare a cheltuielilor, nici nu poate fi vorba.
"Practic, prin aprobarea acestei ordonanţe se creează la nivelul ţării mii de posturi noi în condiţiile în care toate posturile din administraţie sunt blocate, cauzând astfel procese şi cheltuieli care vor fi suportate de la bugetul de stat. În plus, Partidul Naţional Liberal consideră că modernizarea şi descentralizarea administraţiei publice reprezintă o necesitate stringentă a societăţii româneşti, dar dezavuează modul prin care actuala majoritate aflată la guvernare înţelege să pună în practică acest lucru. Până în momentul de faţă, pentru cei aflaţi la putere aceste principii au rămas doar la stadiul de declaraţii politice de campanie electorală sau de program politic", se arăta în comunicat.
Partidul Naţional Liberal consideră că acest act normativ reprezintă "un genocid împotriva corpului funcţionarilor publici, un atac fără precedent împotriva a tot ceea ce înseamnă funcţie publică sau funcţie contractuală". "Astfel, demersul reprezentaţilor liberali este destinat stopării abuzurilor grave săvârşite împotriva administraţiei publice româneşti de către actualul Guvern PSD–PDL", preciza sursa citată.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în 23 iunie, cu 173 de voturi "pentru", 59 "împotrivă" şi patru abţineri, Ordonanţa 37/2009 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii administraţiei publice, împotrivă votând PNL şi UDMR, care au precizat că vor ataca la Curtea Constituţională legea de aprobare a ordonanţei.
Ordonanţa a fost criticată, în cadrul dezbaterilor generale, de reprezentanţii PNL şi UDMR, care au catalogat-o drept "cel mai odios act legislativ din ultimii 20 de ani".
Liberalii au făcut, la sfârşitul lunii aprilie, o sesizare către Avocatul Poporului, pentru a ataca la Curtea Constituţională OUG privind numirea politică a şefilor serviciilor deconcentrate.
Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu declara, în 27 mai, că Avocatul Poporului i-a anunţat pe liberali, într-o adresă, că nu va sesiza Curtea Constituţională cu privire la OUG 37, pentru că nu se întrunesc elementele necesare unui asemenea demers.