Aproximativ 15.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei, liderii sindicali cerându-le acestora să nu meargă la votul pentru alegerile prezidenţiale dacă autorităţile nu vor începe un dialog real pentru rezolvarea cerinţelor protestatarilor.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, le-a spus sindicaliştilor că responsabilitatea guvernanţilor este să creeze aici în România condiţii pentru munca decentă şi că este inacceptabil nivelul salariului minim actual de 600 de lei, precum şi cel pe care-l propun guvernanţii de 705 de lei de la 1 ianuarie 2010.
"Le propun guvernanţilor să trăiască ei cu 700 de lei pe lună, să vedem cât rezistă. Este inacceptabil ce se întâmplă azi în România, suntem aici pentru noi toţi şi pentru situaţia noastră de mâine, pentru situaţia copiilor noştri”, a spus Hossu.
De asemenea, liderul Cratel Alfa îi aminteşte preşedintelui Traian Băsescu, care spunea că nu va mai candida dacă şomerii din România vor fi peste un milion în 2010, că acest lucru cu siguranţă se va întâmpla dacă treburile continuă în acest ritm.
Hossu a amintit şi de Legea pensiilor pe care toţi constestatarii din Piaţa Victoriei o consideă imorală. "Se încearcă o manevră prin această lege a pensiilor, astfel încât grupele speciale de muncă să piardă sub umbrela că este necesar să muncim până la 65 de ani. Dacă vor să muncim până la 65 de ani, trebuie să murim la 80, iar speranţa de viaţă în România este mult sub această cifră. Vor să muncim până la moarte pentru ca numărul pensionarilor să fie cât mai mic", a spus acesta.
Vicepreşedintele CSDR, Aurel Cornea, spune că protestele nu se vor opri aici şi că "vor lua o întorsătură gravă" dacă Guvernul "nu se întoarce cu faţa" spre oamenii muncii. "Puterea ne-a scos din nou în stradă, noi nu am vrut acest lucru, azi de Ziua Internaţională a Muncii Decente noi sărbătorim munca indecentă", a afirmat Cornea.
Protestatarii scandează "Ne-aţi promis şi ne-aţi uitat", "Dacă aici noi protestăm, e că noi nu vă mai votăm".